Restaurant: Sanghâti

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
14/02/2009
Sanghâti is de naam in het Sanskriet voor het karmijnrode gewaad van boeddhistische meesters. Veel karmijn valt er echter niet te bespeuren in het trendy lounge-interieur van het gelijknamige restaurant dat David Nguyen in 2008 opende in een voormalige kunstgalerie in de Sint-Bonifaaswijk.

Deze drukbezochte restaurantbuurt is steeds meer aan het 'veroostersen', met een toevloed van trendy en minder trendy eettenten waar men met stokjes eet. Trouwe restaurantbezoekers kennen Nguyen misschien al van zijn andere restaurant, Hong Hoa in de Sint-Gorikswijk. Het interieur van Sanghâti is erg strak, met door Nguyen zelf ontworpen witleren zetels, sierlijk behangpapier met moderne krulmotieven en grote, ronde trendy lampenkappen. De oorspronkelijke, donkere parketvloer is behouden en zorgt voor een authentieke toets. Alleen de felle fuchsiakleur van de muren in het tweede gedeelte vinden we een beetje vreemd gekozen, net als de lauwe loungemuziek op de achtergrond

De bediening is uitermate vriendelijk en attent - zo kregen we zelfs een kleine warmteblazer naast de tafel om ons te helpen ontdooien van de bijtende koude buiten en werden we op elke wenk bediend zonder te hoeven wachten. De kaart biedt een mengeling van verschillende oosterse keukens, gecombineerd met westerse accenten, een leuke afwisseling na de zoveelste geroerbakte noedels of rijstgerechten. Nguyen gaat er prat op steeds zijn grenzen te verleggen door te experimenteren met vernieuwende combinaties, zoals bijvoorbeeld rijst met chocolade.

Op de kaart staan westerse klassiekers met oosterse accenten zoals een rundercarpaccio met Thaise basilicum en pikante olie en citronella (€7,50) of oosterse klassiekers met westerse accenten, zoals lenterolletjes met sint-jakobsvruchten (€13,50). Wij kozen voor een warm voorgerecht: een Vietnamees pannenkoekje (€7,50), lekker bereid met verse kruiden, lapjes gemarineerd varkensvlees en scampi's.

Ook de hoofdgerechten bieden een mix uit beide keukens, zoals een stoofpotje van kabeljauw met pikante pepers en ananas (€15,50) of magret (eendenfilet) met bamboescheuten en paddenstoelen (€15,50). Bij sommige gerechten geeft een sterretje aan dat het gerecht pikant is, maar voor minder getrainde smaakpapillen zijn zelfs de niet-pikante gerechten al pittig genoeg. Wij kozen een wokbereiding met krokante groenten en sint-jakobsvruchten (€16,50), terwijl onze tafelgenoot tevreden zat te kijken boven zijn vegetarische wok met tofoe (€9,50). De rijst bij beide gerechten werd met een knipoog geserveerd in een porseleinen frietzakje.

De wijnkaart is beperkt een eenvoudig, en speelt op veilig met vaste waarden zoals een sancerre of een Pouilly fumé (€29), maar aangezien dit al een stuk beter is dan het aanbod in het gemiddelde oosterse restaurant en wij niet tot de puristen horen die een thee of een exotisch biertje bestellen bij het eten, hoort u ons niet klagen. Ook in tegenstelling tot het gemiddelde oosterse restaurant heeft Sanghâti wél een dessertkaart die een kijkje waard is. Geen kleffe lychees uit blik of mierzoete sorbets, maar wel bijvoorbeeld nems met chocolade (€6,50) of een chocoladegebak met gekonfijte gember (€7). Wij snoepten van onze crème brûlée met jasmijnthee (€5,50). Nguyen weet met zijn Sanghâti echt het beste van twee werelden te combineren.

:: Sanghâti, Sint-Bonifaasstraat 34, Elsene - 02-512.11.70
gesloten: maandag, zaterdag (middag) en zondag (middag)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni