Restaurant : Toucan sur Mer

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
30/05/2009
Brasserie Toucan op het hoekje van de Waterloosesteenweg en de Lepoutrelaan is allang geen onbekende meer. Het kleurrijke interieur en de aangename sfeer maken het tot het kloppende hart van een van Brussels mooiste residentiële buurten. Sinds kort heeft patron Jean-Michel Hamon enkele meters verderop een gloednieuw bijhuis geopend: Toucan sur Mer, dat gespecialiseerd is in verse vis, schaal-, schelp- en weekdieren.

Het interieur staat helemaal in het teken van de zee, met allerlei schakeringen van blauw in combinatie met frisse, witte accenten. Ragfijne kristallen versieringen aan het plafond, scheepsraampjes in de deuren... Je waant je meteen aan de zee, zonder dat het kitscherig wordt. De combinatie van gewone tafels met hogere exemplaren voorzien van barkrukken, en de mogelijkheid om ook gewoon aan de toog te eten, geven het geheel een zekere dynamiek. Bij ons bezoek midden in de week zat het restaurant stampvol. De sfeer zat er meteen in, en het personeel was erg vriendelijk, hoewel niet altijd even meertalig.

De grote specialiteit van Toucan sur Mer zijn verse schaal- en schelpdieren, die trouwens ook kunnen worden meegenomen. Kreeften, wulken, kokkels, garnaaltjes, zeeëgels, krabben... het is er allemaal. Er is ook een ruime keuze aan kwaliteitsoesters, gaande van de Belon No 5 en de Colchester tot de Spéciale de Quiberon en de Spéciale Gillardeau, en een resem kaviaarsoorten om met wodka te combineren.

De zeevruchten worden aangeboden op speciale combinatieschotels (€12,50 > 59 per persoon), maar je kunt ze ook zelf samenstellen. Onze zelfgekozen schotel zag er feestelijk uit en bevatte voor elk een halve kreeft, een halve krab, een rivierkreeft en een portie grijze garnalen. Daarbij bestelden we een halfje van een lekkere Chablis (€18). Het werd een klein feestje, waarbij alleen de droge krab ons een beetje teleurstelde. Wie de voorkeur geeft aan een gewoon voorgerecht, kan kiezen uit een mooie selectie met onder meer filets van sardientjes in huisgemaakte olie (€9,20), oesters en warme worstjes (€13,50) en venusschelpen gevuld met boter en peterselie (€10,50). De bereidingen zijn van de hand van Jean-Pierre Gascoin, de Bretonse chef die voorheen jarenlang achter het fornuis van Toucan stond.

Bij de hoofdgerechten staan weliswaar ook enkele vleesbereidingen, maar in dit restaurant zou het zonde zijn om niet voor een visgerecht te kiezen. Gezien het copieuze voorgerecht opteerden we voor de ravioli van krab met een jus van platte peterselie (€17,50). Niet zo geslaagd helaas, zowel de smaak als de geur waren erg flets en ook de nochtans mooi groene saus had niet echt het verhoopte rijke peterselie-aroma. De reusachtige gestoomde rogvleugel in een botersausje met kappertjes en tomaatjes (€21,50) daarentegen smaakte voortreffelijk, zo leerde een stiekem hapje ons.

Ook de dessertkaart oogt erg aantrekkelijk, met een reeks originele bereidingen die duidelijk meer aandacht krijgen dan het obligate rijtje dat je helaas nog in veel restaurants aantreft. Wij konden echter niet weerstaan aan de baba met rum (€9), die we allang niet meer op een restaurantkaart waren tegengekomen. Niet goedkoop voor een nagerecht, maar lekker genoeg om ons gemarineerd en vrolijk naar huis te laten gaan.

:: Toucan sur Mer, Louis Lepoutrelaan 17-19, Elsene, 02-340.07.40
open: 12 > 23.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni