Restaurant : Trop Bon

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
18/10/2008
De naam van de nieuwste lunchtent aan het Flageyplein roept bij ons meteen het beeld op van kinderen die met verlekkerde oogjes gulzig hun tanden zetten in een koek. Deze kindjes blijken ook nog eens in zwart-witvorm aan de muren te hangen, vol enthousiaste chocolade- en roomvlekken op neus, wangen en mond. De toon is meteen gezet, en ondanks het krappe aquariumgevoel is Trop Bon toch een leuke plek om even te gaan zitten voor een lunch.

Er hangt een positieve en vrolijke sfeer, en dat straalt af op de klanten. Hoewel het zaakje nog maar enkele weken open is, is het nu al drummen voor een plaatsje. Het is duidelijk een verrijking voor de buurt, die stilaan aan het heropleven is na jarenlang geploeter in de modder van de grote werf op het plein.

De sleutel van het succes van Trop Bon is de eerlijke, gezonde keuken. Een uitgebreide menukaart is er niet; iedere dag hebt u er de keuze tussen twee dagschotels (8,50 euro), een soepje (3 euro) en boterhammen (4 euro). Iedereen krijgt vooraf gratis een wortelsapje aangeboden met appel, citroen en gember - een heerlijke aperitief. De sapjes worden geperst met een speciale pers, die volgens de uitleg die we kregen door zijn tragere rotatie zorgt dat de enzymen en andere voedingsstoffen in de groenten ongeschonden blijven, wat zou moeten leiden tot een betere vertering, een lekkerder aroma en een drainerende werking van gifstoffen. Wetenschappelijk zijn we niet voldoende onderlegd om te weten of dit ook klopt, maar de smaak is in ieder geval verrukkelijk.

Het sapjesconcept past volledig in de filosofie van de bazin, die er prat op gaat met biologische producten te werken volgens het slowfoodprincipe. Dat betekent gelukkig niet dat u een half uur op uw lunch moet wachten, maar wel dat wat er op uw bord verschijnt, op een duurzame en verantwoorde manier is geteeld en verwerkt. Wij kozen voor een gemengd bord met een burger van quinoa, een lasagne van rode biet en zalm, geraspte worteltjes, knolselder en een slaatje. Eenvoudig, maar erg lekker. Olie en azijn staan op tafel voor de liefhebbers. Het alternatief van de dag was een tamelijk gelijkaardig bord met veel groenten, maar dan met een warm geitenkaasje en appel in plaats van de quinoa en de zalm.

Als toetje kozen we voor een heerlijke chocolademousse (3 euro) - een niet al te grote portie, maar net genoeg om een lunch mee af te sluiten zonder met een zware maag terug aan de slag te moeten. Onze tafelgenote bestelde een flan van amandelnoten met oranjebloesemsiroop (3 euro), maar was wat teleurgesteld door de fletse smaak van de flan. Misschien had ze beter een rijstpapje of agaragar (gedroogd zeewier) met oranjebloesem besteld, of een potje hoeveyoghurt met fruit (2 euro). Wij dronken bij ons eten een gewoon watertje, maar liefhebbers van originele bieren kunnen hier hun hart ophalen en een speciaal Brussels biobier bestellen.

Trop Bon is een heel aardig adresje waar we zeker nog eens terugkomen. Wie de gezonde stijl thuis wil voortzetten, kan er zelfs een handige groentepers kopen, allerlei soorten thee en boekjes over 'goed' eten.

:: Trop Bon, Vleurgatsesteenweg 1, Elsene, 02-640.40.57
maandag > vrijdag : 11.30 > 15.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni