Resto: Auberge des Maïeurs

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
22/06/2006
Met het hete zomerweer van vorige week gingen we verkoeling zoeken in de tuin van de Auberge des Maïeurs in Sint-Pieters-Woluwe. Het eeuwenoude boerderijtje in de schaduw van de Sint-Pieterskerk heeft nog steeds zijn charme van weleer, toen het bewoond werd door de voormalige burgemeester Joseph Thielemans.

Je kunt er genieten van een dorpse en pittoreske rust, die enkel een beetje verstoord wordt door de wat industriële witte tent die de eigenaars ongetwijfeld uit praktische overwegingen hebben geplaatst om het grote tuinterras te beschutten tegen de Belgische zomerbuitjes.

Het restaurant, dat al sinds de jaren 1970 bestaat, werd eind 1999 overgenomen door Vincent Braibant en Stéphane Verhoeven. Zij verjongden het etablissement en de keuken, zonder echter te raken aan het traditionele karakter ervan.
Je kunt er weliswaar trendy gerechten als een Japanse tartaar van tonijn, zalm en kabeljauw (e13,50) of een gazpacho met verse geitenkaas en komkommer (e9,50) bestellen, toch blijven vaste waarden als garnaal- en kaaskroketten (resp. e12 & 9,50) of tomaat gevuld met grijze garnalen (e12,50) overheersen.

De porties zijn royaal, en het eten is in orde, maar culinaire hoofstandjes moet je hier niet komen zoeken. De Auberge des Maïeurs is naar onze mening een ideale plek om met de hele familie te komen dineren, kwestie van zich de keukenrompslomp thuis te besparen. Leuk detail op de kaart is dan ook de veel bestelde Fondue Bourguignonne (e16) - iets wat men vandaag niet zo vaak meer vindt. De vorkjes in kokende olie (op een regelbare gaspit) en het vakjesbord vol verschillende sausjes deden bij ons allerlei herinneringen uit de jaren 1980 opborrelen. Jammer dat de garnituur rudimentair was: een kommetje frieten en sla met een paar stukjes tomaat en ui. Thuis zouden we wat meer groentjes serveren bij een fondue, maar ach wat, thuis zouden we ook het vet van ons plafond mogen schrapen.

De hoeveelheid vlees compenseerde de schaarste aan groenten ruimschoots: voor twee personen kregen we een bord vol stukken rundsvlees, die we nog niet half op kregen. Getrainde carnivoren kunnen trouwens altijd gratis een extra portie krijgen. Vlees is overigens de specialiteit van het huis: bijvoorbeeld een Argentijnse filet pur (e22,50), een mixed grill (e18,50) of een rundstartaar (e14,50). Wij vonden het een beetje teveel van het goede - geef ons maar een vindingrijke, fijne bereiding met hier en daar wat vlees, in plaats van grote hompen - maar daar lijkt lang niet iedereen zo over te denken. Zelfs op een rustige maandagavond zit het terras zo goed als vol.

Na al dat vlees begonnen we al neen te schudden bij het naderen van de dessertkaart. Maar wat bleek - nog zo'n vondst - ongeveer de helft van het dessertaanbod is ook in miniversie verkrijgbaar, voor maar 3,50 euro. Ideaal voor wie eigenlijk geen honger meer heeft of wil lijnen, maar toch een zoetigheidje lust.

:: Auberge des Maïeurs, St-Pieters-Voorplein 1, 1150 St-Pieters-Woluwe, 02-770.62.93
Open: van 12 tot 14u30 & van 19 tot 23u

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni