Resto: Cook & Book

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
22/10/2006
Lekker eten en mooie boeken zijn twee zaken die ons hart sneller doen slaan, dus een combinatie van beide geeft al een idee van hoe onze hemel eruitziet. En die hemel ligt sinds kort op een steenworp van metrostation Roodebeek. In het gloednieuwe cultuurcomplex Wolubilis, vlak naast de bekende winkelgalerij, heeft Cook & Book zijn intrek genomen, een voor Brussel gloednieuw concept van Deborah Drion en haar vriend Cédric Legin.

De reusachtige boekenzaak met hoofdzakelijk Franse en Engelse maar ook een paar Nederlandstalige boeken zit verspreid over verschillende rechthoekige en ronde ruimtes, die een boeiend geheel vormen. De boeken zijn onderverdeeld in verschillende thema's, van strips, jeugd en reizen tot kunst, literatuur en vrije tijd. En kookboeken, natuurlijk. Binnenkort komt er ook nog een pershoek en een muziekhoek met cd's. Bijna een soort Fnac dus, maar dan een stuk gezelliger en smaakvoller ingericht. En het leukste is dat er in de verschillende boekenruimtes ook tafeltjes staan, zodat u tussen de boeken kunt lunchen of gewoon een kop koffie drinken. In de ene ruimte staat er een enorme gastentafel waar u aanschuift; in de andere zit u op een barkrukje aan een hoge tafel. In de reisboekenafdeling kunt u zelfs in een geweldige Airstream plaatsnemen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat elke (rookvrije! euro) ruimte ook zijn specifieke gerechten had, maar van dat idee zijn de uitbaters al snel afgestapt om organisatorische redenen. Nu kunt u bijvoorbeeld tussen de strips plaatsnemen en in plaats van een 'Inspecteur Canardo' - een toast met eendenfilet, tomatentapenade en verse koriander (8 euro) - kiezen voor een Mexicaanse maïsroomsoep met sla en tortilla (8 euro), die normaal in de Reisruimte thuishoort. De Kunstruimte is samen met de Kinderruimte de enige waar niet gegeten wordt, maar heeft wel een eigen rubriek, met onder meer een keizersalade (9.80 euro), een sla met warme geitenkaas, tomatentapenade en acaciahoning (11,50 euro) of een portie gewokte groenten met kip (11,80 euro).

Het zijn flinke porties - zelfs met een soepje hebt u 's middags voldoende gegeten, en de prijzen zijn erg redelijk. Tenminste, als u de stapel boeken waarmee u dreigt buiten te gaan niet meetelt.

Toch heeft Cook & Book ook zijn minpuntjes: zo bleek onze bestelling ergens tussen de kunst- en de stripruimte verdwaald te zijn, waardoor onze toast Gargamel (8 euro) met camembert, peren, gekarameliseerde amandelnoten en acaciahoning ons bijna aan kamertemperatuur bereikte - maar laten we dit maar beschouwen als groeipijnen. Een ander minpunt is dat het gros van het nochtans talrijke personeel geen woord Nederlands spreekt, terwijl de meeste klanten 's middags Nederlandstaligen zijn uit de omliggende kantoren.
We kregen ook een Franse menukaart, terwijl achteraf bleek dat er wel degelijk in het Nederlands voorhanden zijn. Hopelijk is ook dit een beginnersfout, want verder is Cook & Book een plek naar ons hart, waar men voor een schappelijke prijs een eerlijke lunch krijgt, en waar men bovendien eindeloos kan snuisteren tussen de boeken. Let wel: indien u een boek meeneemt aan tafel, wordt het als verkocht beschouwd. Kwestie dat u het niet vol vette chocoladevingers terugzet. Want die riskeert u wel te hebben wanneer u als toetje de 'bouchon' van pure chocolade (5 euro) neemt.

:: Cook & Book, Vrijetijdsplein 1 in Sint-Lambrechts-Woluwe. Zondag tot woensdag van 8 tot 20u; donderdag tot zaterdag tot 24u.
Info: 02-761.26.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni