Rookmelders voortaan verplicht in elke woning in Brussel

Publireportage in opdracht van Brandweer Brussel, niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van BRUZZ.

Sinds 1 januari zijn rookmelders verplicht in alle Brusselse woningen. Dat gold al sinds 2005 voor huurwoningen, en nu moeten ook eigenaars ze in huis ophangen. Dat is volgens Brandweer Brussel van levensbelang, want er zijn nog steeds vier woningbranden per dag in het gewest. “Rookmelders waarschuwen op tijd en redden levens”, zegt Majoor Peter Roseleth.

Door de vele synthetische stoffen in onze huizen verspreidt vuur zich vandaag razendsnel. In drie minuten kan je woning in lichterlaaie staan. Bovendien is de rookontwikkeling erg toxisch. Met de nieuwe rookmelder-verplichting hoopt de brandweer dan ook het aantal slachtoffers te zien dalen. Majoor Roseleth: “De meeste doden door woningbrand vallen ‘s nachts, wanneer we slapen. We ruiken dan bijna niets meer, maar onze oren werken nog goed. Rookmelders redden levens!”

Rookmelder

‎Zes op de tien Brusselaars hebben al een rookmelder in huis gehaald, maar er is nog een inhaalbeweging nodig. Het is een kleine inspanning die gezinnen gemoedsrust geeft. Sinds maart loopt er daarom een campagne in Brussel die bewust maakt van enkele gevaren. Je ziet op de beelden een rookmelder die je toeschreeuwt dat je frietketel of droogkast in brand staat.

Beter vermijden dan bestrijden

“We willen zo veel mogelijk Brusselaars sensibiliseren”, legt David Van Vooren, directeur-generaal van Brussel Huisvesting, uit. Zijn administratie kijkt toe op de veiligheid en leefbaarheid van de Brusselse woninghuurmarkt. “Maar er zijn 600.000 woningen in Brussel, waarvan ruim de helft huurwoningen: die kunnen we niet allemaal bezoeken of controleren. Kortom: we kunnen beter vermijden dan bestrijden!”

Wij stellen een grotere incidentie bij ouderen vast, bij 65-plussers zelfs drie maal groter. We moedigen de bevolking dan ook aan om elkaar te helpen met de rookmelder-installaties.

Majoor Peter Roseleth

Brandweer Brussel

Elke eigenaar moet bij wet minimale veiligheidsnormen respecteren. In ongeveer een kwart van de 1400 huurwoningen die Brussel Huisvesting jaarlijks bezoekt, stelt het echter inbreuken vast op de brandveiligheid, zoals onveilige elektrische of gas-installaties. In de helft van de woningen zijn er geen of onvoldoende rookmelders, liggen ze ongebruikt in een lade of zijn ze verkeerd geplaatst, defect of niet-gehomologeerd. Verhuurders die geen rookmelders plaatsen, riskeren een administratieve boete die kan oplopen tot 200 euro, een veelvoud van de prijs van een rookmelder.

Majoor Roseleth doet een oproep om elkaar ook te helpen. “Wij stellen een grotere incidentie bij ouderen vast, bij 65-plussers zelfs drie maal groter. We moedigen de bevolking dan ook aan om elkaar te helpen met de rookmelder-installaties.”

De brandweer komt gratis langs

De sensibiliseringsdienst van Brandweer Brussel gaat op huisbezoek om advies te geven over brandpreventie en de installatie van rookmelders.

Je hangt je rookmelder

  • in de ruimte die volgt op de hoofdingang
  • op de ‘vluchtweg’: alle ruimten om van de slaapkamers naar de hoofdingang te vluchten
  • op elke verdieping van je woning, ook als deze niet op de vluchtweg ligt
  • vanaf vier rookmelders moet je ze koppelen

Je nieuwe rookmelder heeft:

  • een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat
  • liefst ook een duidelijk zichtbare testknop
  • een CE-markering en gekeurd volgens de (NBN) EN 14604-norm

Maak een afspraak voor gratis advies via sensibilisation@firebru.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni