10 jaar Cyclo: 'We zullen fietsen of stilstaan'
Cyclo is van oorsprong een Vlaams initiatief, ooit nog gesubsidieerd door het Stedenfonds. Het heeft een dubbel doel: oude fietsen herstellen én opleiding en werkervaring verschaffen aan laaggeschoolden. "Het Stedenfonds legde een accent in de stad waarbij werk en mobiliteit in één project verzameld werden. Dat was achteraf gezien toch erg knap," zegt coördinatrice Liesbeth Driesen. "We hebben op die manier een echte fietseconomie in het leven geroepen."
Vandaag is Cyclo op en top Brussels. En de werking is aanzienlijk verruimd. Cyclo baat vier fietspunten uit aan de grote NMBS-stations, is verantwoordelijk voor het depot van gevonden fietsen, onderhoudt Bluebikes, beheert fietsboxen en is expert in fietsparkings.
Over het probleem van fietsparkings is volgens Driesen het laatste woord nog niet gezegd. Driesen: "Ofwel zullen we fietsen in Brussel, ofwel zullen we stilstaan. Al die fietsen moeten een plaats krijgen. Daar moet over nagedacht worden. Kijk maar naar Gent en Leuven. Brussel heeft nu een parkeerbeleidsplan. Daarin zit een luik fietsparkeren, maar daar horen we weinig over."
Verder wil Cyclo volop inzetten op de ontwikkeling van een fietscultuur in Brussel. "En dat is meer dan die van de Mamils (de Middle Aged Men in Lycra, mannen met dure fietsen en sportieve fietspakjes). We moeten vooral de jongeren in de wijken op de fiets krijgen. Dat begint aardig te lukken. Kijk maar naar het succes van onze Wheelingwedstrijd op de autoloze zondag waarbij gastjes met hun fiets zo lang mogelijk op hun achterwiel moesten rijden."
Tien jaar Cyclo. Feest op 25 oktober om 21u30 Koolmijnenkaai 30. Gratis.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.