Sinds juni 2014 behandelde de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT) 102 klachten over inbreuken op de taalwetgeving door de gemeenten in het Brussels Gewest. Daarvan waren er 96 gegrond. De meeste klachten hebben te maken met eentalige gemeentebladen en de schrijfwijze van straatnamen.
100 klachten over inbreuk taalwetgeving door gemeenten
De cijfers zijn afkomstig uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van kamerlid en partijgenoot Brecht Vermeulen.
De gemeenten met het hoogste aantal klachten zijn Sint-Pieters-Woluwe (28), gevolgd door Ukkel (18) en Sint-Lambrechts-Woluwe (16). (Zie volledige lijst onder het artikel.) Uit de jaarverslagen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) blijkt dat het leeuwendeel van de klachten in die gemeenten te maken heeft met eentalige gemeentebladen.
Ook Brussel-Stad (12) scoort hoog. Anderlecht (7) en Jette (4) zijn de enige overige gemeenten waar het aantal klachten hoger ligt dan twee. Veel klachten hebben te maken met de schrijfwijze van straatnamen, wordt duidelijk bij het lezen van het jaarverslag 2015 (pdf) van de VCT.
Deze legislatuur werden er ook 43 klachten ingediend tegen de bestuurstaalwetgeving van het Brussels Gewest, leert het antwoord van Jambon. Daarvan werden er 29 gegrond verklaard.
Er kunnen daarnaast klachten over inbreuken op de taalwetten ingediend worden bij de vicegouverneur van Brussel, zeker als die betrekking hebben op het aanwerven van personeel.
Schorsen Maingain
"De cijfers bewijzen dat in bepaalde Brusselse gemeenten de tweetalige dienstverlening nog steeds een probleem is," stelt Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene vast. "Het is hoog tijd dat de Brusselse Regering haar toezichtsbevoegdheid gebruikt en effectief optreedt tegen inbreuken door onwillige gemeenten".
Het N-VA-parlementslid herinnert eraan dat de meerderheid, met inbegrip van de Vlaams-Brusselse meerderheidspartijen, ruim een maand geleden haar voorstel van resolutie om Olivier Maingain, burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe en voorzitter van Défi, te laten schorsen uit zijn functie na het herhaaldelijk bewust schenden van de taalwetgeving met het verspreiden van een eentalig gemeenteblad.
Aantal gegronde klachten per gemeente
- Anderlecht: 6
- Brussel: 12
- Elsene: 0
- Etterbeek: 1
- Evere: 1
- Ganshoren: 1
- Jette: 4
- Koekelberg: 1
- Oudergem: 1
- Schaarbeek: 2
- Sint-Agatha-Berchem: 2
- Sint-Gillis: 0
- Sint-Jans-Molenbeek: 1
- Sint-Joost-ten-Node: 1
- Sint-Lambrechts-Woluwe: 16
- Sint-Pieters-Woluwe: 28
- Ukkel: 18
- Vorst: 0
- Watermaal-Bosvoorde: 1
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.