Duizenden Roemenen stonden zondagmiddag urenlang aan te schuiven voor de ambassade in Ukkel. Ook aan de EU-vertegenwoordiging in de Europese wijk stond veel volk. Ze wilden stemmen in de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen. Dat lukte niet voor iedereen, door de slechte organisatie van de verkiezingen.
10.000 Roemenen schuiven aan bij ambassade voor verkiezingen
De Roemenen konden gisteren een nieuwe president verkiezen, nadat bij de eerste ronde op 2 november geen enkele kandidaat de absolute meerderheid haalde.
De socialistische premier Victor Ponta, een erfgenaam van de communisten, nam het op tegen zijn liberaal-conservatieve tegenstander Klaus Iohannis. Ponta haalde meer stemmen in de eerste ronde, maar Roemenen in het buitenland stemden vooral voor uitdager Iohannis. Van de drie miljoen stemgerechtigde Roemenen in het buitenland slaagden er toen wel maar 160.000 mensen in hun stem uit te brengen.
En dus was de Roemeense diaspora bezorgd of het hen ditmaal wel zou lukken hun stem uit te brengen. Ze verdachten de huidige Roemeense regering ervan het de eerder liberaler georiënteerde expats zo moeilijk mogelijk te maken.
Daarom kwamen ze in alle grote Europese steden al vroeg aanschuiven. Ook in Brussel kwamen de Roemenen massaal opdagen.
Files in Ukkel
In Ukkel stonden de trottoirs in de normaal zo rustige wijk rond de ambassade in de Gabriëllestraat afgeladen vol. “Ongeveer tienduizend Roemenen stonden in de rij om te kunnen stemmen”, zegt politiewoordvoerder Laurent Masset aan brusselnieuws.be.
De toevloed van de Roemenen zorgde voor veel files. De politie vreesde voor frustraties bij de wachtende menigte, maar die trok uiteindelijk zonder veel morren terug naar huis, vaak zonder gestemd te kunnen hebben. Eén keer barstte een spontane betoging los tegen het huidige regime, maar die veroorzaakte geen problemen.
De politie was aanwezig om de gemoederen in toom te houden. In totaal zette de zone Marlow (Ukkel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde) tachtig agenten in. “Er was maar één incident”, zegt Masset. “Een buurtbewoner die geërgerd was omdat hij niet verder raakte door de massa mensen, is ingereden op een politie-afzetting.”
'Eén kilometer wachtrij'
Ook bij de Roemeense Permanente Vertegenwoordiging in de Montoyerstraat in Brussel-Stad waren duizenden stemgerechtigden aan het wachten. De Brusselse politie is tot nog toe niet bereikbaar om de exacte aantallen te noemen.
Een van de aanschuivers vertelt aan brusselnieuws.be hoe hij na 4,5 uur wachten in de regen en de kou uiteindelijk toch kon stemmen. Een twitteraar heeft het over een wachtrij die zich een kilometer lang om het huizenblok kronkelde.
In totaal slaagden 400.000 Roemenen in het buitenland erin te stemmen in de tweede ronde, een stuk meer dan in de eerste dus.
Na de verkiezingen eiste uitdager Klaus Iohannis zondagavond dan toch de overwinning op. Hij haalt het met ongeveer 54 procent van de stemmen – de tellingen zijn nog gaande. "We hebben ons land teruggewonnen", zei hij zondagavond op Facebook.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.