Geen nationale feestdag zonder traditioneel militair en civiel defilé in Brussel. Koning Filip is zondagmiddag rond 16 uur aangekomen aan het Paleizenplein, waar hij werd ontvangen door onder meer Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en enkele oud-strijders. Koning Filip schouwde voor zo'n 100.000 kijklustigen traditiegetrouw de troepen en trapte daarmee officieel het defilé op gang.
100.000 mensen wonen militair defilé bij
Het nationaal defilé gaat traditioneel van start met het militair defilé, met onder meer troepen te voet, veteranen, de marine en een luchtdefilé. Thema dit jaar is de 75-jarige herdenking van de bevrijding van België na Wereldoorlog II.
Een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit die tijd rijden dan ook mee in het defilé. Het gaat onder meer om de Sherman Firefly en de Sherman M4 A1. Alles wordt muzikaal begeleid door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en van de Marine.
De luchtmacht kon trouwens met twee primeurs uitpakken: een NH90-helikopter vloog met een Belgische vlag van 30 vierkante meter door de lucht, en drie F-16-gevechtsvliegtuigen stootten de Belgische driekleur uit.
Koning geflankeerd door tal van politici
Daarna is het de beurt aan het burgerlijk defilé, met politie, douane, brandweer, civiele bescherming, B-FAST en het Rode Kruis. De slogan van het nationaal defilé is 'Samen voor de vrijheid en de veiligheid van ons allemaal'. Het defilé gebeurt traditioneel in aanwezigheid van de koninklijke familie en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders.
Koning Filip is zondagmiddag rond 15u30 op het Schumanplein ontvangen door onder meer minister van Defensie Didier Reynders (MR), minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en legerchef Marc Compernol, waarna het richting Paleizenplein ging.
Op de eretribune daar zitten de vier koningskinderen, prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz en prins Laurent met echtgenote Claire. Verder is ook ontslagnemend premier Charles Michel (MR) op het Paleizenplein aanwezig, net als Kamer- en Senaatsvoorzitters Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR).
Daarnaast komen ook minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD), PS-voorzitter Elio Di Rupo, minister van Werk Wouter Beke (CD&V), minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) een kijkje nemen. Vlaams vice-minister-president Lydia Peeters (Open VLD) volgt de gebeurtenissen als vertegenwoordigster van de Vlaamse regering.
De Brabançonne was de traditionele afsluiter van het defilé, dat verder zonder noemenswaardige incidenten verliep. Op een voertuig uit WOII dat niet meer wilde starten en voortgeduwd moest worden na, verliep alles vlekkeloos.
Het defilé speelt zich ook dit jaar weer voor een deel af in de lucht:
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , militair defilé , Koning Filip
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.