De minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil iets doen aan het nijpend personeelstekort bij justitie. Er worden 150 vacatures uitgeschreven voor de Brusselse gerechtshoven en rechtbanken. Volgens rechtbankvoorzitter Luc Hennart zullen de aanwervingen echter weinig verschil maken.
150 vacatures om achterstand bij Brussels gerecht weg te werken
De Tijd berichtte eerder vandaag over de aanwervingsactie bij justitie. Voor heel België schrijft minister Geens 444 vacatures uit. Daarvoor maakt hij 37 miljoen euro vrij.
150 mensen daarvan zullen aangeworven worden om aan de slag te gaan in Brussel. Het gaat vooral om vacatures voor dossierbeheerders. Geen toeval, want vorig jaar bleek nog dat een vrederechter uit Anderlecht 800 vonnissen niet verwerkt kreeg omdat hij geen medewerker had om ze uit te typen. Later raakten ook 1.300 beslissingen van de Brusselse handelsrechtbank niet uitgetypt.
Communautair getwist
Dat er sprake is van een structureel personeelstekort, toonden magistraten en advocaten nog toen ze in maart van dit jaar massaal op straat kwamen. Duizenden personeelsleden van justitie zijn toen komen protesteren voor het Justitiepaleis.
Het personeelstekort bij de griffie heeft ook al tot twisten over de taalgrens heen geleid. De eerste voorzitter van het hof van beroep plaatste begin april zeven medewerkers van de Nederlandstalige naar de Franstalige griffie over, maar ook aan Nederlandstalige kant is er een tekort.
'Brand blussen met een gieter'
Volgens Luc Hennart, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, zijn de aanwervingen niet meer dan een druppel op een hete plaat. "De minister geeft de indruk dat hij iets doet, maar het brandt overal en ik heb de indruk dat hij met een gieter de situatie probeert te verhelpen."
Ook is er nog geen oplossing voor het personeelstekort bij het veiligheidskorps. "Binnenkort kan ik geen zittingen meer houden, met alle gevolgen vandien", aldus Hennart voor de camera van tvbrussel. "Als gedetineerden niet meer binnen een redelijke termijn voor de rechter kunnen verschijnen, zullen zij vrijgelaten worden. Wie zal daarvoor de verantwoordelijkheid dragen?"
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.