| Tamara Tannous en haar moeder Amal Alazzeh maakten gebruik van een microkrediet.

168 vluchtelingen kregen microkrediet om eigen onderneming op te starten

JP
© BRUZZ
20/06/2019

168 vluchtelingen die in België een zaak wouden opstarten, hebben daarvoor gebruik kunnen maken van een microkrediet. Via leningen van gemiddeld 7.500 euro geeft microStart ondernemers van alle origines het startkapitaal dat ze nodig hebben om de sprong als zelfstandige te wagen. “Het is een groep ondernemers die vaak te maken krijgt met discriminatie."

De dertigjarige Tamara Tannous baat samen haar moeder een mediterrraans restaurant uit nabij het Jourdanplein. Negen jaar geleden kwam ze uit Jordanië naar België. Ze nam een zaak over die schulden had, maar kon niet direct openen omdat ze alle vergunningen nog niet rond had. Omdat ze op dat moment dus nog geen omzetten kon voorleggen, was de kans dat ze een lening van de bank zou krijgen klein. De organisatie microStart leende haar het geld zodat ze toch kon openen.

Tannous is lang niet de enige. De afgelopen twee jaar kregen 330 Brusselse bedrijven ondersteuning van microStart, een instelling die microkredieten – kleine leningen – verschaft in België. In heel België konden 923 ondernemers er beroep op doen.

168 van hen zijn erkend als vluchteling, uit landen zoals Syrië en Afghanistan. 561 personen waren afkomstig van buiten de Europese Unie. Van die groep was veertig procent werkloos, en veertig procent was al ondernemer. De overige twintig procent heeft een job en wil als zelfstandige starten.

Discriminatie

“We helpen mensen met meer ideeën dan geld,” legt Lens Lapauw van microStart uit. Hij haalt op Wereldvluchtelingendag het belang aan van sociaal ondernemersschap voor een diverse groep ondernemers.

“Het is een groep ondernemers die vaak te maken krijgt met discriminatie,” zegt Lapauw. “Of het zijn tweede- of derdegeneratiemigranten die hier in België worden onderbetaald.” Via leningen van gemiddeld 7.500 euro geeft microStart de ondernemers het startkapitaal dat ze nodig hebben om de sprong als zelfstandige te wagen.

Naast financiële ondersteuning begeleidt de ngo ondernemers ook via een netwerk van 130 coaches, die werken als vrijwilliger. microStart helpt met het maken van een businessplan, levert juridische experts, advocaten of mensen die helpen met marketing en sociale media.

Boekhouder voor ongeletterde

“De Pakistaanse Ali is zo'n voorbeeld,” zegt Lapauw. “Hij heeft twintig jaar ervaring als ondernemer, spreekt perfect Frans en Engels, maar kan niet lezen en schrijven. Hem hebben we gekoppeld aan één van onze boekhouders. Nu heeft hij naast zijn eigen winkel zijn activiteiten nog uitgebreid en levert hij ook aan andere zaken."

Naast de ondersteuning door vrijwilligers, baseert microStart haar werking op de steun van subsidies en fondsen uit de privésector. Het maakt zich daarbij sterk dat voor elke euro geïnvesteerd in microkrediet, de gemeenschap na twee jaar 4 euro terug krijgt.

Voor de steun aan vluchtelingen ontving Microstart ook 150.000 euro van de Levi Strauss Foundation, de filantropische stichting achter het jeansmerk die zijn hoofdzetel in Brussel heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , wereldvluchtelingendag , microkrediet , ondernemen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni