Negentien personen zullen zich voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, op 18 februari 2013. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist, zo meldt het parket Halle-Vilvoorde. Het gaat om zestien mannen en drie vrouwen, die op één man na allemaal in België wonen. Een datum voor het proces is er nog niet, vermoedelijk zal dat in de eerste helft van 2017 zijn, aldus nog het parket.
19 verdachten diamantroof naar correctionele rechtbank
De overval op Brussels Airport vond op 18 februari plaats en werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.
Bertoldi
Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz. Een dag later werden in België zeven verdachten aangehouden. Bertoldi werd op 4 juli 2013 aan België uitgeleverd en bekende dat hij de buit van de overval had helpen verkopen, maar het Brusselse gerecht verdenkt hem er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf.
Begin juli 2013 werd nog een negende man aangehouden die zou hebben deelgenomen aan de overval en begin oktober 2013 kliste het gerecht een man uit Vilvoorde bij wie de overvallers voor en na de roof de nacht zouden hebben doorgebracht, en die hun wagens zou verborgen hebben. Eind december 2013 vloog nog een elfde verdachte achter de tralies omdat ook hij een van de uitvoerders van de overval zou zijn, en in mei 2014 werd in Marokko nog een verdachte van de diamantroof opgepakt. Tenslotte werd begin april 2015 nog een man onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor de overval zelf, en een vrouw in verdenking gesteld voor heling. Al die verdachten kwamen in de maanden nadien weliswaar vrij onder voorwaarden.
Eind december 2015 had het parket zijn eindvordering in het dossier klaar. Daarin vraagt het de verwijzing van negentien verdachten naar de correctionele rechtbank. Negen onder hen worden verdacht van medeplichtigheid aan de diamantroof zelf, en de diefstal en brandstichting van de voertuigen die bij de diamantroof werden gebruikt. De anderen worden verdacht van heling van een deel van de buit. Zes van hen worden ook verdacht van witwassen, in België, Zwitserland en Marokko. Achttien personen worden ervan verdacht lid geweest te zijn van een criminele organisatie.
Proces
Een datum voor het proces is er nog niet maar vermoedelijk zal het nog in de eerste helft van 2017 ingeleid worden. Of hoofdverdachte Marc Bertoldi daarbij aanwezig zal zijn, is nog maar de vraag. De man zit sinds eind november 2015 in een Franse cel omdat hij een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de ontvoering in juni 2014 van Stéphanie Turci, de vriendin van de baas van Lotus Formule 1, Gérard Lopez.
Intussen werden op 27 november 2015 in Zwitserland twee personen veroordeeld die ook, zij het van ver, betrokken waren bij de overval. Het gaat enerzijds om een 61-jarige makelaar die in een kelder diamanten ter waarde van 6,6 miljoen euro had verborgen. Die waren afkomstig van de roof. De makelaar had die gekregen van Marc Bertoldi, die hij tijdens een verblijf in Marokko had leren kennen, en die hem gevraagd had kopers te vinden voor de diamanten. Hij werd schuldig geacht aan heling en witwaspraktijken en kreeg twee jaar cel met uitstel.
De tweede veroordeelde was een advocaat uit Genève die een boete met opschorting kreeg wegens poging tot belemmering van het onderzoek. De makelaar had enkele uren voor zijn arrestatie een ontmoeting met de advocaat. Hij vertelde hem over de diamanten, hun afkomst en de bergplaats, en vroeg hem sleutels van die bergplaats bij te houden zodat de politie ze niet zou vinden.
Twee andere mensen werden door de rechtbank in Genève dan weer vrijgesproken. Het ging om twee mensen die elk één diamant hadden gekocht, maar volgens de rechtbank wisten zij niet waar de diamanten vandaan kwamen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.