Bij de betoging tegen politiegeweld van zondag aan het Centraal-Station zijn in totaal 245 personen administratief aangehouden. Ook enkele toevallige passanten, die niets met de manifestatie te maken hadden, werden opgepakt.
245 aanhoudingen na betoging, onder wie ook toevallige passanten
De betoging werd aanvankelijk door burgemeester Philippe Close (PS) gedoogd, maar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelde zijn veto. Er waren naar schatting zo'n 200 mensen aanwezig. De politie was massaal aanwezig, maar tolereerde de betoging, die 'klassenjustitie' aan de kaak wilde stellen. Rond 14.45 uur werden de betogers verzocht om de Kunstberg te verlaten.
Stilte voor de storm
"De betoging zelf was prima verlopen", geeft politiewoordvoerster Ilse Van de Keere toe. "Na 45 minuten hebben we iedereen gevraagd om het plein te verlaten. Een heel groot deel ging daar niet op in en is blijven hangen. Een deel was erop uit om schade aan te richten. Wie niet luisterde, hebben we opgepakt." In totaal heeft de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene 232 administratieve aanhoudingen en één gerechtelijke gedaan, wegens het bezit van een mes. De persoon in kwestie is intussen alweer vrijgelaten. De zone Brussel-Noord heeft daar bovenop ook nog eens 13 administratieve aanhoudingen gedaan.
Tijdens het arresteren van de betogers liep het opnieuw uit de hand. Op videobeelden is te zien hoe agenten pepperspray gebruikten en ook politiehonden loslieten op de manifestanten. "Honden gebruiken we enkel als er steun wordt gevraagd van een extra peloton. Die zetten we nooit in eerste lijn in", aldus Van de Keere. Welke aanleiding er precies was om de politiehonden te gebruiken, is niet helemaal duidelijk.
Toevallige passanten opgepakt
Ook Yassine Boubout, activist en doorgaans bemiddelaar tussen betogers en agenten, hekelde het buitensporige optreden van de politie. "Jullie zijn net een bondgenoot verloren", tweette Boubout heel scherp richting de politie. Intussen lopen ook getuigenissen binnen van toevallige passanten - kinderen en senioren - of mensen die op de bus wachtten, die in het tumult betrokken raakten en opgepakt werden.
Heel wat jongeren werden na de avondklok, soms pas om 1 uur 's nachts pas, vrijgelaten. Sommigen klagen over klappen die ze moesten incasseren en blauwe plekken die ze aan de gespierde interventie overhielden, anderen begrijpen dan weer niet waarom ze in coronatijden urenlang in een overvolle cel hebben doorgebracht. "We hoorden bepaalde gasten klappen krijgen in de cellen naast ons", schrijft een vrouw op Instagram.
De politie wenste niet in te gaan op de getuigenissen die onze redactie ontving. "We communiceren niet over individuele arrestaties", aldus Van de Keere.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene , betoging ibahima , betoging centraal-station
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.