25 noodwoningen in containers langs kanaal

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
03/09/2008
Het gloednieuwe wijkcontract Sluis/Sint-Lazarus langs het kanaal opent met een primeur: 25 modulaire woningen in containers voor gezinnen die even geen dak boven het hoofd hebben. "Barcelona, Londen en Utrecht deden het al eerder," zegt Marc Mohy van de gemeente.

Helemaal vast staat het nog niet: het wijkcontract zit nog in de fase van het openbaar onderzoek, de omwonenden kunnen er nog hun mening over kwijt, maar het is wel al doorgepraat met het Brussels Gewest, en daar vinden ze het experiment alvast het proberen waard.

Marc Mohy van de dienst Gesubsidieerde Projecten van de gemeente: "Wat is ons probleem? Molenbeek heeft heel weinig noodwoningen; dat zijn woningen waar mensen terechtkunnen na een brand of als hun huis onbewoonbaar is verklaard. Er zijn maar vier van dat soort woningen beschikbaar in Molenbeek. Dat maakt een echt huisvestingsbeleid moeilijk. Wat moeten we bijvoorbeeld met een huisjesmelker doen? Sluiten we de woning, dan staan er dertig mensen op straat. We willen ook bijvoorbeeld sociale woningen renoveren, maar dat kan vaak alleen als de mensen hun woning tijdelijk verlaten. En dan zijn er nog de dringende gevallen, zoals een brand of overstroming."

Om het tekort aan noodwoningen op te lossen, worden er in het kader van het kersverse wijkcontract Sluis/Sint-Lazarus 25 containers gebouwd, of beter: geplaatst. "We proberen de term container wat te mijden," zegt Mohy. "Het zijn modulaire woningen. De ervaringen in het buitenland zijn alvast positief."

Toch doen ze een beetje denken aan huisvestingsproblemen in ramp- of oorlogsgebieden. Mohy: "De architecturale kwaliteit is er de laatste jaren fel op vooruitgegaan. Dat blijkt uit het aanbod op de markt en uit voorbeelden uit het buitenland."

Mohy weet niet precies of de woningen nu wel of niet moeten beantwoorden aan de Brusselse Wooncode, die sinds enkele jaren de normen voor woningen in Brussel vastlegt. "Ik denk dat noodwoningen eerder onder de wetgeving inzake tijdelijk verblijf vallen, maar een echt probleem zal het hoedanook niet stellen. De woningen mogen dan wel van metaal zijn, vanbinnen zijn ze volledig ingericht. En de ruimtes zijn zeker groot genoeg."

Flexibel
Mohy benadrukt wel dat het om tijdelijke woningen gaat, voor een periode van wellicht maximaal drie maand. "Dat het om containers gaat, is in die zin een voordeel. Nu zien we dat het soms moeilijk is om een gezin uit de tijdelijke woning te zetten, omdat ze zich er echt gesetteld hebben."

Maar hét grote voordeel van containerwoningen ligt ongetwijfeld in de flexibiliteit en de permanente inzetbaarheid. Mohy: "We zullen er 25 neerzetten aan het kanaal, omdat het daar ook wel past." Maar zodra de terreinen bouwrijp zijn, zodra de gemeente de vergunningen op zak heeft en de aannemers zijn aangeduid, "kunnen er echte woningen gebouwd worden en kunnen we de containers verhuizen naar een andere plek."

Het hele plan kan snel gaan. Mohy: "Het concept is rond. Voor de aankoop komt er een openbare aanbesteding." Nu loopt het openbaar onderzoek, eind oktober beslist de gemeente definitief, zodat de Brusselse regering nog voor het eind van het jaar groen licht kan geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni