3 op 4 aanwervingen bij gemeenten en OCMW's in strijd met taalwetgeving

LBU
© BRUZZ
27/09/2016

Drie kwart van de aanstellingen bij de gemeenten en OCMW's in 2015 gebeurde in strijd met de taalwetgeving. Dat blijkt uit het taalrapport van de Brusselse vice-gouverneur. "Maar het is de regering die uiteindelijk een beslissing neemt", zegt hij. In de praktijk laat ze de aanstellingen echter gewoon begaan.

Bij de aanstelling van werkkrachten in de Brusselse gemeenten en OCMW's moeten zij volgens de Brusselse taalwetgeving ook een taalbrevet voorleggen dat aantoont dat de werknemer in kwestie voldoende het Nederlands en Frans machtig is.

Als onafhankelijk controleur moet de Brusselse vice-gouverneur, Jozef Ostyn, waken over de navolging van die taalvoorschriften. Hij is ook gemachtigd om contracten te schorsen. Het gaat daarbij niet alleen over de aanwerving van nieuwe werknemers, maar ook over promoties of benoemingen van statutairen.

Tijdelijke functies en vervangingen
Uit het taalrapport van 2015 blijkt nu dat Ostyn zich over 2.292 dossiers moest uitspreken. In amper een kwart van de gevallen was de aanwerving in orde met de taalwetgeving. Dit ligt in de lijn van de voorgaande jaren.

Wel is er een verschil merkbaar tussen de gemeenten en OCMW's. Van de 1.168 dossiers afkomstig van de gemeentebesturen, werd bijna twee derde geschorst. De OCMW's legden 1.124 dossiers voor, waarvan ongeveer 90 procent werd geschorst.

In zijn rapport maakt de vice-gouverneur echter een onderscheid tussen langdurige contracten en contracten van korte duur (minder dan een jaar) voor tijdelijke functies of vervangingen. Sinds lange tijd is er immers de ongeschreven regel dat het taalbrevet geen breekpunt is bij deze laatste soort van tewerkstelling, ook al is dit wettelijk wel het geval.

Volgens deze telling verliep zowel bij de gemeentebesturen als bij de OCMW's 'slechts' de helft van de aanstellingen, promoties en benoemingen niet volgens het boekje.

Eindbeslissing bij gewestregering
En wat na de schorsing? "De lokale besturen kunnen deze schorsing aanvaarden, wat in de praktijk echter erg weinig gebeurt", zegt Jozef Ostyn aan BRUZZ. "Of ze kunnen voor een herbevestiging terecht bij de gewestregering (in dit geval het kabinet van Minister-President Rudi Vervoort (PS), red.) die de aanwerving kan bestendigen of annuleren. Volgens de wetgeving heeft een politieke autoriteit immers altijd het laatste woord."

In de praktijk gebeurt dit echter amper en laat de regering gewoon begaan. "Zelf ben ik over heel 2015 op de hoogte van slechts één definitieve schrapping", zegt de vice-gouverneur.

Vlaams Belang is niet te spreken over deze "wansmakelijke vertoning". De partij roept daarom alle Vlaamse meerderheidspartijen in de Brusselse en federale regering op om eindelijk in te grijpen. "Het wordt hoog tijd dat vijftig jaar na de invoering van de taalwetten, ze eindelijk ook worden nageleefd", laat Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens weten in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni