40 procent jongeren onder armoededrempel: 'Beleid boekt weinig resultaat'

© brusselnieuws.be
24/03/2015

Vier op de tien jongeren tussen 15 en 24 jaar in het Brussels gewest leeft onder de armoededrempel, 20 procent stelt medische verzorging uit. Dat blijkt uit het nieuwe Federaal Jaarboek Armoede. “Alleen op onderwijs inzetten is niet genoeg, er zijn jobs nodig."

Het Jaarboek besteedt dit jaar veel aandacht aan de situatie van Brusselse jongeren en jongvolwassenen. Want hoewel de jeugdwerkloosheid de laatste tijd daalt, blijft het armoedeprobleem torenhoog.

In 2011 leefde 40 procent van de jongeren onder de armoededrempel. Vorig jaar had 25,8 procent recht op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging. En in Brussel stelt een vijfde van de jongeren geneeskundige zorgen ook uit, tegenover maar 6 procent in Vlaanderen. Uit de recentste telling van La Strada bleek trouwens dat een vijfde van de mensen in opvangcentra jonger dan 25 te zijn.

“Men verwijt de Brusselse jeugd vaak een gebrek aan taalkennis, aan motivatie”, zegt Willy Lahaye, onderzoeker aan de Université de Mons. “Maar daarbij wordt vergeten dat er ook structurele problemen zijn, zoals een tekort aan beschikbare jobs. Activering wordt zo vaak culpabilisering.”

Volgens de onderzoekers zal een beleid dat enkel inzet op opleiding en vorming van jongeren wel enig resultaat boeken, maar nooit toereikend zijn om de problemen op te lossen.

“Het Brussels beleid heeft wel aandacht voor armoede, maar de structurele problemen worden niet aangepakt”, zegt onderzoekster Isabelle Pannecoucke (UGent).

“Alle aandacht gaat naar de gevolgen van armoede, maar men zet te weinig in op preventie. De situatie van de Brusselse jongeren is verontrustend. Er moet geïnvesteerd worden in jobs en stages voor eerste werkervaringen.” Ook in de andere gewesten vertalen de inspanningen zich niet in een daling van de armoedecijfers.

Kinderarmoede
Bij jonge kinderen is het armoedeprobleem eveneens groot. Bijna veertig procent van de kinderen woont in een gezin waar armoedeproblemen zich opstapelen: ze kunnen de huur niet betalen, het gezin kan niet op vakantie, er is onvoldoende verwarming, of men kan zich niet regelmatig vlees of vis permitteren.

Ter vergelijking: in Vlaanderen zit twaalf procent van de kinderen in die situatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni