42 Rwandese betogers administratief aangehouden
Het was gisteren precies vijftien jaar geleden dat de genocide in Rwanda begon. Op initiatief van het Collectief van 6 april 1994 (COSAR) kwamen zo'n zeventig mensen gisteren op straat om de volkerenmoord te herdenken die een miljoen mensen het leven heeft gekost.
Voor de betoging was echter geen toestemming gegeven door burgemeester Willem Draps van Sint-Pieters-Woluwe. Sinds incidenten in 2006 worden in april alle niet-officiële herdenkingsmomenten aan het herdenkingsmonument in de gemeente verboden. Alleen de officiële herdenkingen van de Rwandese ambassade worden toegestaan.
Enkele tientallen mensen negeerden het verbod en kwamen gisteren toch op straat voor een vreedzame betoging. Om kwart voor vijf in de namiddag werd de Belliardstraat gedurende tien minuten symbolisch afgesloten. Een honderdtal meter van het herdenkingsmonument in de gemeente werden de manifestanten iets later tegengehouden door de politie. Een harde kern weigerde echter om te vertrekken en werd administratief aangehouden. Dat gebeurde evenwel zonder incidenten.
Vandaag krijgen de manifestanten wel toegang tot het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de genocide in Rwanda. De regeling stuit op heel wat onbegrip bij Rwandese die op 6 april de slachtoffers willen herdenken. "Blijkbaar moet ik wachten tot middernacht om naar het monument te gaan en mijn mensen te herdenken. Ik begrijp dat niet. 6 april is een belangrijke dag omdat op die dag de ellende voor ons begon en op die dag herdenk ik mijn mensen. Sinds 2006 worden we echter als criminele beschouwd en mogen we op 6 april niet naar het herdenkingsmonument."
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.