Anderhalf jaar na de oprichting van de speciale buurtpatrouille VIRTUS in Anderlecht, wordt er 44 procent minder criminaliteit met geweld geregistreerd in het centrum van de gemeente. “Dit is een mooi resultaat, maar we willen ook een aanpak op maat voor andere wijken zoals Kuregem en Peterbos,” vertelt burgemeester Eric Tomas (PS).
44 procent minder geweld in centrum Anderlecht dankzij VIRTUS
Het VIRTUS-project (dat staat voor Vrijwaren, Interactie, Revitalisering, Territorium, Uitsluiten en Straatcriminaliteit) zag het licht in mei 2015. In navolging van de UNEUS- en Silva-projecten in Vorst en Sint-Gillis, wou ook Anderlecht probleemwijken op het vlak van criminaliteit en netheid aanpakken.
VIRTUS staat voor een globale aanpak die inspeelt op de klachten van handelaars en inwoners door extra wijkpatrouilles en ordediensten in te zetten. 21 agenten van politiezone Brussel-Zuid en 5 tot 10 mensen van de netheidsdiensten werken samen om de Vaillantwijk en de buurt rond het metrostation Aumale (Dapperheidsplein) leefbaarder te maken.
Anderhalf jaar later kan burgemeester Eric Tomas de balans opmaken van het project, en die oogt positief. “We zien een daling van 44 procent op het vlak van criminaliteit met geweld”, aldus Tomas. “We merken ook dat handelaars en inwoners een echt verschil zien tussen de situatie nu en die van anderhalf jaar geleden.”
Handelaars opgetogen
Ook de handelaars van het commerciële centrum van Anderlecht zijn erg tevreden met de resultaten van VIRTUS. "Er is overduidelijk een aanzienlijke verbetering op het vlak van veiligheid", zegt Youssef Hamdaoui, de voorzitter van de handelaarsvereniging. "De problemen met handtas- en juwelendiefstallen op straat zijn bijna tot nul herleid."
"Ook op het gebied van netheid speelt men veel korter op de bal: sluikstorten gebeurt nog, maar na een telefoontje aan het meldpunt, wordt dat snel opgeruimd. Franchement, we zijn heel positief over VIRTUS", besluit Hamdaoui.
Toch is de strijd nog niet gestreden. “Dit zijn goede resultaten, maar nog niet alles is perfect.” Zo wil Tomas ook andere wijken zoals Kuregem en Peterbos aanpakken. Maar het project uitbreiden is financieel voorlopig niet haalbaar. Het VIRTUS-project kost de gemeente nu al zo’n 400.000 euro per jaar.
Voor de andere wijken komt er dus een andere aanpak. “In die wijken hebben we geen globale aanpak, maar zetten we meer in op speciale politieacties en de specifieke analyses van de noden”, verzekert Tomas.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.