In 2016 hebben de verzamelde Brusselse politiediensten 45.000 pv’s opgesteld met behulp van verplaatsbare Lidar-flitspalen. Dat meldt Brussel staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). Vooral in Vorst en Anderlecht werden veel hardrijders betrapt.
45.000 Brusselaars betrapt door 'superflitspalen'
Er werden vorig jaar 44.283 auto’s geflitst door een Lidar-camera in het Brussels Gewest. Het bijzondere aan de Lidar-camera’s - ook wel 'superflitspalen' - is dat ze verplaatst kunnen worden en dus een groter verrassingseffect veroorzaken dan een gewone flitspaal. De cijfers werden voorgelegd door staatssecretaris Debaets na een vraag van parlementslid Benoît Cerexhe (CDH).
Waar wordt er het hardst gereden? Op de Neerstallesteenweg in Vorst betrapte de Lidars de meeste hardrijders, met 7.917 pv’s op een jaar tijd. Een twijfelachtige zilveren medaille is weggelegd voor de Anderlechtse Sylvain Dupuislaan (4.136), gevolgd door de Maria Groeninckx-De Maylaan (2.888) en de Fernand Demetskaai (2.301) in dezelfde gemeente.
'Overal op de hoede'
Vooral in politiezone Marlow (Ukkel, Oudergem en Watermael-Bosvoorde) is er druk geflitst. Zij beschikken over hun eigen Lidar-materiaal en betrapten 8.000 chauffeurs met een te zware voet. Veel inwoners van de drie gemeenten deden het hele jaar door beroep op de Men flitst ook in mijn straat!-actie, waarbij je een tijdelijke superflitspaal voor je straat kan aanvragen bij de politie.
Debaets blijft investeren in de Lidars. "We zien het positieve effect: automobilisten minderen overal hun snelheid, omdat ze weten dat de flitspaal overal kan staan," zegt de staatssecretaris in de Franstalige media.
Een boete voor hardrijden kost je 50 euro tot 10 km/u boven de toegestane snelheid. Rijd je nog harder, dan betaal je 10 euro extra per km/u in een zone-30 en 5 euro extra per km/u in een andere zone.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.