De cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis staken opnieuw

48-urenstaking in Brusselse gevangenissen

MW
© BRUZZ - Belga
02/01/2022

Het personeel in de Brusselse gevangenissen legt zondagavond 48 uur lang het werk neer. De cipiers willen een oplossing voor de aanhoudende overbevolking en het personeelstekort, klinkt het bij de vakbonden.

Overbevolking is al jaren een probleem in de Belgische gevangenissen. In principe is er in de 35 penitentiaire instellingen in ons land maar plaats voor ruim 9.500 gedetineerden, maar op dit moment tellen ze er 10.700, wat betekent dat er voor 1.200 gevangenen eigenlijk geen plaats is.

Om de ergste nood te lenigen zijn er extra bedden bij geplaatst, maar het personeelskader volgt niet. Bovendien vreest het personeel dat die situatie niet tijdelijk is, zoals minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) belooft, maar wel permanent.

Brusselse gevangenissen staken 48 uur i.p.v. 24 uur

Zondagavond start daarom een 24-urenstaking in de Nederlandstalige gevangenissen van ons land, bevestigen de socialistische en liberale vakbond aan Belga. De actie begint om 22 uur en duurt tot maandagavond 22 uur. Alle personeel dat kan en mag staken neemt deel aan de actie. Het gaat dus niet enkel om cipiers. “Maandagavond zijn de Franstalige gevangenissen aan de beurt,” zegt VSOA-secretaris Eddy De Smedt, “ook voor een 24-urenstaking.”

Voor de Brusselse gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst betekent dit dus een 48-urenstaking, bevestigt De Smedt aan BRUZZ. “De Brusselse gevangenissen staken mee vanaf zondagavond en zijn ook betrokken bij de staking van maandagavond. Er is dus een dubbele stakingsaanzegging in Brussel.”

Personeelstekort en gebouwen in slechte staat

De bonden vragen concrete initiatieven van minister Van Quickenborne, klinkt het. "De minister heeft al zaken beloofd, maar een en ander blijft nog vaag", zegt De Smedt, die ook voor de Brusselse gevangenissen betere omstandigheden vraagt.

Staking kerst cipiers Sint-Gillis

| De kerststaking van de cipiers in Sint-Gillis

“Bovenop het feit dat er ook in Brussel personeeltekorten zijn, verkeren de gevangenissen er in heel slechte staat. Er zijn bijvoorbeeld te weinig douches en gedetineerden moeten soms chemische toiletten gebruiken die niet tijdig kunnen geledigd worden.” Dat maakte eerder al het voorwerp uit van een ‘kerststaking’ in de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael.

Een ander punt van kritiek, betreft tot slot het weinige overleg met minister Van Quickenborne zelf. De bonden kregen de minister nog niet in persoon te zien tijdens sociaal overleg: "Dat gebeurt altijd via iemand van zijn kabinet. Dat de minister vaak spreekt met mensen op het terrein is goed, maar het zou aangenaam zijn mocht hij in zijn drukke agenda ook tijd maken om met de sociale partners aan tafel te zitten", vindt Robby De Kaey (ACOD).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni