8 à 10.000 sjiieten in Brussel
De opsplitsing tussen het soennisme en het sjiisme is bijna even oud als de islam zelf. Bij het overlijden van de profeet Mohammed in 632 ontstond er verdeeldheid over zijn opvolging, met wereldwijd 85 procent soennieten en een minderheid aan sjiieten tot gevolg. Ook in Brussel is dat zo.
"Er zijn in Brussel ongeveer 250 à 300.000 moslims," zegt Iman Lechkar, antropologe aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en de KU Leuven. "De meerderheid daarvan is soennitisch maar sjiietische instellingen geven aan dat er toch 8 à 10.000 sjiieten zijn. Een kleine groep maar tegelijk een belangrijke omdat die recent is gegroeid."
De man die maandagavond de sjiitische moskee in Anderlecht in brand stak en zo een iman doodde, handelde waarschijnlijk uit haat tegen sjiieten. Volgens getuigen riep hij bij het betreden van het gebedshuis anti-sjiitische slogans. Mogelijk liet hij zich inspireren door recent geweld tussen de gemeenschappen in landen als Syrië en Irak.
Doorgaans leven soennieten en sjiieten nochtans probleemloos naast elkaar. Meer nog: in Brussel zijn er steeds meer gemengde huwelijken tussen aanhangers van het soennisme en het sjiisme. "Vreedzaam samenleven is perfect mogelijk. Als enkele uitzonderingen daar echter niet akkoord mee gaan, kunnen die voor problemen zorgen."
De dader van de aanslag maandagavond liet zich mogelijk inspireren door het salafisme, dat is een fundamentalistische stroming binnen het soennisme. Salafisten hebben het niet begrepen op verscheidenheid, ook niet binnen de islam. Ze beschouwen sjiieten als afvalligen.
Het salafisme zou opgang maken bij een klein deel van de bevolking. "Er bestaat inderdaad een gevaarlijke, gewelddadige groep, maar dat mag je niet veralgemenen," besluit Lechkar.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.