Wie dezer dagen op en rond het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe vertoeft, kan er niet naast kijken. Overal hangen petities en pamfletten tegen vitrines van de lokale handelaars en marktkramers. Maar hoe luid deze mensen ook hebben geroepen, het plein zal heraangelegd worden, en krijgt in haar nieuw bestaan, als gewestplein nota bene, een houten luifel, een Italiaanse koffiebar en openbare toiletten.
Aan het Dumonplein: ‘Dit is een ramp voor de commerce’
Drie keer per week strijken marktkramers uit alle windstreken neer op het plein om hun beste producten aan de man te brengen. Velen onder hen staan hier al tientallen jaren op de markt, maar kijken toch niet al te positief naar de toekomst. Reden? De marktkramers zien de heraanleg van het Dumonplein absoluut niet zitten.
Ramp
In de toekomst wordt het plein parkeervrij, krijgt het een grote houten luifel die ongeveer een vierde van het plein zal overdekken en zal er plaats zijn voor een Italiaanse koffiebar, openbare toiletten en een wafelkraam. Ook moeten extra lange zitbanken en extra bomen aan de zuidkant van het plein ervoor zorgen dat het een echte ontmoetingsplek wordt. De definitieve bouwvergunning is nog niet afgeleverd, maar niemand twijfelt meer aan de komst van het nieuwe plein, dat na de heraanleg ook eigendom wordt van het Gewest. Het investeert dan ook 3,6 miljoen euro in het project.
Kaasboer Benny is één van de tegenstanders van het nieuwe Dumonplein. Hij staat al vanaf de jaren 1980 op de markt en is niet te spreken over het plan. “Ten eerste zal er minder plaats zijn voor ons, marktkramers, en ten tweede zal het schrappen van de parkeerplaatsen echt een ramp zijn voor de ‘commerce’ rond het plein. Ik heb gelijkaardige situaties gezien in een aantal Vlaamse gemeenten en in geen enkel geval was de uitkomst positief.”£
Friterie Charles
Ook bloemenhandelaar Verbrugghen & zoon, die enkele meters verderop staat en al vanaf 1965 een plek op de markt bekleedt, had het liever anders gezien. “Ik vind het heel jammer dat er niet meer overleg is geweest met ons. Toen het gemeentebestuur zijn plannen voorstelde, leek alles al beslist.”
De florist stelt zich ook vragen bij het muurtje dat rond het nieuwe plein gaat komen. “Ik ben eens benieuwd hoe alle marktkramers op dat plein gaan geraken als er maar een of twee in- en uitgangen zijn. Gaan de eersten hier dan al om half 5 ‘s morgens moeten komen staan?”
En het zijn niet alleen de marktkramers die het oneens zijn met de heraanleg van het plein. Bij de handelaars die rond het plein liggen, heerst een nog groter ongenoegen. De ramen hangen vol petities tegen de plannen, en de meesten vrezen het ergste voor hun zaak. Pierre van droogkuis Cleaning Touch, gelegen op het plein, is onverbiddelijk. “Geen parking, geen mensen. We hebben heel veel oudere klanten die hun auto heel eventjes parkeren om bij ons langs te komen. Ik denk niet dat die mensen van de parking in Stockel Square, die extra plaatsen krijgt, tot bij ons gaan komen.”
Maar dan rest er natuurlijk nog de vraag wat de man in de straat, de gewone Stokkelaar, wiens inkomen niet afhangt van handel op en rond het Dumonplein, van het plan vindt. Een man die op een bankje bij de bekende ‘Friterie Charles’ zit, reageert bijna even boos als de handelaars zelf. Niet omdat hij tegen is, maar juist omdat er zoveel geprotesteerd wordt. “Het is altijd iets als ze wat willen doorvoeren. Kijk naar hoe het plein erbij ligt. Wil de wijk meegaan met z’n tijd, dan is dit de beste oplossing. Ik sta volledig achter het plan. En, ja de handelaars, die zeuren toch altijd?”
Facelift
Even verderop zit Herman. De Nederlandse expat op rust woont al veertig jaar in de wijk en houdt van de buurt rond het Dumonplein. “Het is hier een stuk minder steriel dan de rest van Sint-Pieters-Woluwe. Hier heb je tenminste wat leven, al zou ik het nog leuker vinden als er hier wat meer terrasjes zouden komen. Dat mis ik hier echt.” Ook over het nieuwe plein is hij opgetogen. “Ik vind het in ieder geval goed dat die luifel en bepaalde voorzieningen, zoals die koffiebar, het wafelkraam en de openbare toiletten er komen. Het plein verdient echt wel beter. En waarom kan de markt gewoon niet verplaatsen naar de Baron Albert d’ Huartlaan, zoals hij nu omwille van de kermis ook staat, verplaatsen. Ik vind dat in ieder geval een prima locatie voor de markt.”
Dat het laatste woord over het nieuwe Dumonplein nog niet is gezegd, is duidelijk. Marktkramers en handelaars zijn enorm boos en zien een toekomst na de facelift niet al te rooskleurig in. Daartegenover zijn er heel veel mensen die wél blij zijn met het plan, en de heraanleg een must vinden voor de ontwikkeling en leefbaarheid van de wijk. Een moeilijke en herkenbare situatie voor veel gemeenten die vergelijkbare werken hebben doorgevoerd.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.