justitiepaleis

Aanslagen: 'Klacht tegen België afgewezen 'wegens overwerkte rechters'

Sara De Sloover
© BRUZZ
27/05/2016

Een klacht van een 15-tal slachtoffers van de aanslagen in Maalbeek en Zaventem tegen de Belgische Staat is geweigerd door de onderzoeksrechters in het dossier. Te veel werk, zou het daar geklonken hebben. “Dit is toch werkelijk te gek voor woorden. Typisch België”, reageert hun advocaat Jean-Pierre Thieleman.

Zeventien families van slachtoffers van de aanslagen in Parijs gaan klacht indienen tegen de Belgische staat, raakte begin deze week al bekend. De Franse klagers zeggen dat de Belgische staat niet het nodige heeft gedaan om de aanslagen te verhinderen.

Een groep slachtoffers van de ‘Belgische’ aanslagen op 22 maart wilde hetzelfde doen. Maar hun klacht is geweigerd, zegt hun raadsman Jean-Pierre Thieleman, die ongeveer 15 slachtoffers van beide aanslagen vertegenwoordigt. “De rechtbank is niet bereid de klacht te ontvangen. De drie onderzoeksrechters die op het dossier zitten, zeggen om te komen in het werk, en dus geen tijd te hebben om de klacht te ontvangen.”

‘Imago was al naar de vaantjes’
Thieleman wil geen kwaad woord horen over de medewerkers van justitie, waar de personeelstekorten al langer bekend zijn. “Maar dit is toch werkelijk te gek voor woorden. Wat een onwaarschijnlijke werkomstandigheden. Typisch België. Ons imago in het buitenland was al naar de vaantjes toen Salah Abdeslam zich maandenlang midden in Brussel wist te verstoppen – een tijd zelfs op amper 500 meter van mijn kantoor in Schaarbeek. En nu dit."

Op zijn vraag om dan maar een vierde – dit keer Nederlandstalige – onderzoeksrechter aan te stellen, werd niet ingegaan.

Fluxys in Ghislenghien
De slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek willen een schadeloosstelling van de Belgische staat in het kader van artikel 418 van het Strafwetboek, dat een “gebrek aan voorzichtigheid en vooruitziendheid” strafbaar maakt. De inlichtingendiensten beschikten immers al voor de aanslagen over alarmerende informatie over de broers Abdeslam en El Bakraoui. “Fluxys, het bedrijf dat de gasleiding in Ghislenghien beheerde, is op basis van dit artikel veroordeeld", zegt Thieleman. "Zelfs al had het rekening gehouden met alle wettelijke voorzorgsmaatregelen.”

Vrijdag verschijnt de advocaat al voor de rechter om een schadevergoeding voor de slachtoffers te eisen van vervoersmaatschappij MIVB. “Het gaat zo snel omdat het heel dringend is. Deze slachtoffers hebben ernstige verwondingen en zijn door de aanslagen werkonbekwaam.”

De rechters lieten volgens Thieleman aan hem weten dat ze hem “binnenkort” zullen contacteren over een datum waarop hij de klacht tegen de Belgische Staat kan indienen.

Een medewerkster van Samia Maktouf, de advocate van de Franse slachtoffers, zegt aan BRUZZ dat hun klacht tegen de Belgische Staat nog niet is ingediend. Hoe het die klacht vergaat, is dus nog niet bekend. “We gaan het zeker doen, maar de concrete stappen zijn nog niet genomen.”

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni