In Brussel is het aantal gezinnen de voorbije twintig jaar sneller gestegen dan het aantal woningen. In Vlaanderen en Wallonië zien we de tegengestelde tendens.
Aantal gezinnen stijgt sneller dan aantal woningen in Brussel
Dat blijkt uit een studie die het Institut pour un Développement Durable (IDD) woensdag publiceert.
Het aantal woningen in België is gestegen van ongeveer 4,4 miljoen in 1995 naar 5,4 miljoen vorig jaar (+22,1 procent). Het aantal huishoudens nam toe van 4,1 miljoen naar 4,9 miljoen (+19 procent).
De toename was groter in Vlaanderen (+23,5 procent woningen en +20,5 procent huishoudens) dan in Wallonië (22,1 procent en 17,4 procent). In Brussel steeg het aantal gezinnen dan weer sneller dan het aantal woningen (16,2 procent tegenover 15,1 procent).
Meer eenhoofdige gezinnen
Die uitzonderlijke Brusselse situatie is onder meer te verklaren door de samenstelling van de huishoudens. In het Brussels Gewest bestaan de huishoudens gemiddeld uit 2 personen, in België uit 2,4. Bijna de helft (46 procent) van de Brusselse 'gezinnen' bestaan uit 1 persoon. Dat is een pak meer dan het nationale gemiddelde (34 procent).
IDD stelde een top 10 samen van de gemeenten met de meeste alleenwonenden, liefst zes gemeenten komen uit het Brusselse. Elsene spant met 62 procent de kroon, daarna volgen Sint-Gillis, Etterbeek, Brussel-Stad, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Joost-ten-Node.
Hoewel Brussel nog steeds de meeste éénkoppige gezinnen telt, daalde het aantal wel van 50 naar 46 procent. In Vlaanderen en Wallonië constateert IDD de omgekeerde beweging: er zijn steeds minder gezinnen bestaande uit vader, moeder en kinderen (36 procent in 1995 tegenover 29 procent nu). In Brussel stijgt dat aantal van 22 naar 24 procent.
Grotere huishoudens
Nog een opvallende statistiek: hoewel Brussel de meeste eenkoppige huishoudens telt, zijn de gezinnen in de hoofdstad (4,15/huishouden) gemiddeld groter dan in de rest van België (3,95/huishouden). Met een gemiddelde van 4,5 personen per gezin voert Sint-Jans-Molenbeek het klassement aan.
Ten slotte bedraagt het percentage gezinnen met alleenstaande ouder in Brussel 11,7 procent. Het nationale gemiddelde is 9,9 procent.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.