Aantal straatkatten in Brusselse dierenasielen loopt op tot 5.000

Rojin Ferho
© BRUZZ
14/06/2021

Door de coronacrisis, het kittenseizoen en de naderende zomervakantie dwalen opnieuw zeer veel katten op straat. Ondanks een aantal vorderingen op beleidsniveau, merken dierenopvangcentra weinig verbetering op het terrein. "Deze lente loopt het aantal straatkatjes dat de centra opvangen alweer naar de 5.000", benadrukt Kim Peeters, vrijwilligster voor verschillende dierenopvangcentra.

Dat hoge aantal heeft volgens Peeters, vrijwilligster voor verschillende dierenopvangcentra, voor een deel te maken met de coronacrisis. “De periode waarin wij allen thuis bleven, zorgde ervoor dat mensen te impulsief een kat als huisdier namen”, klinkt het. Nu het rijk der vrijheid weer in zicht is, vrezen de opvangcentra voor een verdere toename van gedumpte katten. “Een kat is geen retouritem”, zegt Peeters.

Het Gewest nam eerder al maatregelen. Zo moeten katten vanaf de leeftijd van zes maanden gesteriliseerd worden in Brussel, en geven veel gemeenten daarvoor ook al premies. Het is ook verboden om kittens op socialemediaplatformen gratis weg te geven. Kattenadoptie moet via een erkend opvangcentrum gebeuren.

Opvanggezinnen gezocht

Ondanks die maatregelen, zien de asielen weinig verbetering op het terrein. “Sommigen vinden het nodig om hun kat regelmatig te laten bevallen en de kittens gratis uit te delen, er bestaat nog een romantisch beeld van de straatkat. En dierenverwaarlozing blijft meestal onbestraft”, merkt Peeters op.

“Een beter toezicht op de bestaande wetgeving en een uitbreiding van sterilisatiepremies, zouden soelaas kunnen bieden", vindt ze. “Kattenadoptie kan trouwens best via een erkend opvangcentrum gebeuren, zo is er de garantie dat de katjes geidentificeerd, geregistreerd en steriel zijn.”

Dieren die in opvangcentra in een grootstad als Brussel verblijven vertonen vaak tekenen van uithongering of uitdroging, trauma’s of fracturen. “Ze worden bovendien ontdekt in sterk verstedelijkte delen zoals stortplaatsen, bouwwerven, krotwoningen, parkeerterreinen en in de bermen op autowegen”, zegt de vrijwilligster.

Volgens Peeters heeft het vertrouwen van straatkatten in centra vaak een knauw gekregen. “Het vraagt veel liefde, geduld en inzet van opvangcentra en opvanggezinnen om deze katten opnieuw te laten openbloeien”, vertelt ze. “En net die katjes met een zware rugzak worden bij adoptie vaak over het hoofd gezien. Vooral in deze periode hebben wij veel van die katjes die maar moeilijk hun gedroomde opvanggezin vinden.”

Bij opvangcentrum “Chats Libres” , dat vooral focust op het opsporen van zwerfkatten en weer terug uitzetten op het terrein indien mogelijk, zijn heel wat katjes te vinden die ter adoptie worden gesteld. "Ex-straatkatjes op zoek naar een warme thuis", zegt Peeters. Deze zijn te vinden via de website www.chats-libres.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni