Dit jaar opende het parket al 107 dossiers over valse bommeldingen, tegenover 93 vorig jaar: een stijging van 15 procent. Dat bevestigt het Brussels parket. De daderprofielen lopen sterk uiteen: van misnoegde studenten tot verwarde personen.
Aantal valse bommeldingen in Brussel neemt toe
Vier valse bommeldingen schrikten vandaag een aantal scholen op in het Brusselse. Dezelfde middelbare school in Laken waar 550 leerlingen plots geëvacueerd moesten worden, werd vorige week ook al geviseerd met een vals bomalarm. Gisteren werden een Carrefour in Kraainem en een aantal aanpalende winkels ontruimd nadat een ontevreden klant aan de telefoon gedreigd had dat er een bom zou ontploffen. Ook vorige week donderdag werden Vorst National en de aanpalende Colruyt-supermarkt ontruimd na een vals bomalarm.
Valse bommeldingen: het gebeurt almaar vaker. In 2015 opende het parket 93 dossiers over telefoontjes en mails met bomdreigingen. In 2016, tot en met vandaag 6 december, tekende het parket 103 valse bommeldingen op. Met de vier bommeldingen van vandaag daarbij opgeteld is dat een stijging van 15 procent.
Bommelders
In 2015 werden 40 valse bommelders geïdentificeerd. Dit jaar werden er al 43 bij de kraag gevat. “Er is niet één enkel profiel uit op te maken”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Dat gaat van verwarde personen tot mensen die heel bewust een bommelding inbellen, bijvoorbeeld studenten die net geschorst zijn door hun school. Ook misnoegde werknemers komen voor of zelfs mensen die het doen voor een weddenschap.”
“Het gevaar met al die valse meldingen is dat men op de duur waakzaamheid verliest”, vervolgt parketwoordvoerster Van Wymersch. “Evacuaties gebeuren met steeds meer tegenzin, maar het is uiterst belangrijk dat we in tijden van terreurdreiging elke melding serieus blijven nemen.”
Celstraf
Op een valse bommelding kan een aanzienlijke celstraf staan: daders riskeren tussen drie maanden en twee jaar cel en een geldboete tot 300 euro. Bovendien worden de kosten van de uitgerukte veiligheidsdiensten wel eens doorgerekend naar de bommelder.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.