Aantal woningbranden in Brussel blijft alarmerend

JP
© BRUZZ
26/08/2023

Brussel blijft geplaagd door een hoog aantal woningbranden. Uit cijfers opgevraagd door Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) blijkt dat er geen verbetering in zicht is. In 2022 ging het om zo'n 568 branden, na acht maanden zitten we dit jaar al bijna aan hetzelfde aantal. Alleen in de cijfers van 2023 zijn de incidenten van de laatste maanden nog niet meegeteld.

De grootste Brusselse gemeentes noteerden ook het hoogste aantal incidenten. Denk aan de gemeente Brussel-Stad met 147 brandgevallen, gevolgd door Anderlecht (60 branden), Schaarbeek (44) en Molenbeek (44). Ter verduidelijking: het gaat om het totaalaantal branden. Daarin zijn kleine dakbranden die snel onder controle waren meegeteld, en ook branden die het pand onbewoonbaar achterlaten.

De cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers en gewonden geven daarentegen wél een indicatie van de impact van de branden. Uit de cijfers van de brandweer blijkt dat in 2022 zeven dodelijke slachtoffers vielen bij een woningbrand, 95 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht vanwege verwondingen. In 2023, tot augustus, zijn er vijf dodelijke slachtoffers en 140 mensen naar het ziekenhuis vervoerd.

'Beleid is te versnipperd'

N-VA parlementslid Mathias Vanden Borre vroeg de cijfers op bij staatssecretaris van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, Ans Persoons (one.brussels - Vooruit). Hij benadrukt de dringende noodzaak van een gecoördineerde aanpak tussen gemeenten en het gewest. Volgens hem is het cruciaal om de kwaliteit van woningen te verbeteren.

"Het beleid in Brussel is zodanig versnipperd dat vele problemen, waaronder ook leegstand en verloedering van woningen, onder de radar blijven en niet aangepakt worden," zegt hij. "Ik herhaal mijn pleidooi voor een meer gecoördineerd beleid tussen gemeenten en gewest op het vlak van woningkwaliteit en de preventie van woningbranden, waarbij de gewestelijke controlediensten – zoals de gewestelijke huisvestingsinspectie – een grotere rol moeten spelen."

"Internationale studies hebben uitgewezen dat brandonveiligheid verbonden is met armoede, verouderende bevolking en ongeletterdheid," reageert Persoons. "Daarom zetten we vooral daarop in."

Woningen opknappen deel van de oplossing

Brandweerwoordvoerder Walter Derieuw bevestigt dat de kwaliteit van de woningen verbeteren zeker deel is van de oplossing. Toch hebben niet alle branden plaats in verouderde of slecht onderhouden woningen. Een rookmelder kan mensenlevens redden, benadrukt de brandweer. Derieuw erkent dat ze niet alle bevolkingsgroepen bereikt met haar preventiecampagnes.

De jonge preventiemedewerkers van de brandweer, die twee jaar geleden werden aangeworven, beschouwen de kloof dichten als hun kerntaak. Ze gaan langs de deuren met gratis rookmelders en geven op braderieën en wijkfeestjes uitleg over onder andere correct opladen van batterijen van elektrische fietsen en steps. "We willen nog meer inzetten op preventie en minder blussen", vat Derieuw de ambities van de brandweer samen.

"De middelen van de ploeg zijn beperkt", wil Persoons er nog aan toevoegen. "Daarom proberen we zoveel mogelijk samen te werken met lokale overheden en organisaties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , branden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni