AB lonkt naar Amerikaans Theater
H et Amerikaans Theater werd na de wereldtentoonstelling van 1958 geschonken aan de Belgische staat. Die verhuurde het vanaf begin jaren 1960 aan de toenmalige BRT. Momenteel hebben Radio 2 Vlaams-Brabant, het documentatiearchief, de decoropslag en het Omroepmuseum er onderdak. In de beroemde tv-studio vonden heel wat live tv-shows en concerten plaats, onlangs nog de Radio 1 Sessies. Maar de VRT heeft het huurcontract opgezegd. Eind juni staat het Amerikaans Theater leeg.
Bedoeling is dat het gebouw verkocht wordt, zo laat de Regie der Gebouwen weten. De Ancienne Belgique bezocht het theater en heeft interesse. In het huidige pand op de Anspachlaan zit de AB aan de grenzen van haar mogelijkheden, zegt directeur Dirk De Clippeleir. "Onze grote zaal is bijna elke dag in gebruik." Dus is de concertorganisator volop op zoek naar een extra ruimte. En die zijn niet dik gezaaid, erkent De Clippeleir. Het Amerikaans Theater heeft alvast het grote voordeel dat het een zaal 'met karakter en geschiedenis' is. "Wij zullen nooit in een anoniem gebouw trekken," zegt De Clippeleir. Bovendien heeft de tv-studio alles wat een concertzaal moet hebben: toneeltoren, zitjes, loges. "Met beperkte kosten kan de zaal speelklaar gemaakt worden." Of het theater groot genoeg is, wordt nog onderzocht.
De Clippeleir hecht er ook aan dat het Amerikaans Theater een concertzaal of toch zeker een cultureel oord blijft. "Daarom mag het gebouw ook niet leeg komen te staan. Zeker in die buurt, waar er geen sociale controle is, is de kans op verloedering groot. Als het een half jaar leegstaat, is de zaal afgebroken." De Clippeleir heeft dan ook al contact gezocht met de Regie, die zich volgens woordvoerder Johan Vanderborght bewust is van het risico en nadenkt over een tijdelijk gebruiksrecht of leegstandsbescherming. Om zelf het gebouw te kopen heeft de AB geen geld. "Daarvoor hebben we de hulp van de overheid nodig, of van privépartners. In het ronde paviljoen is plaats genoeg voor andere organisaties en ook voor horeca."
De Clippeleir beseft dat er wellicht nog andere gegadigden zijn. De Stad Brussel, bijvoorbeeld. Die vindt het gebouw waardevol genoeg om over te kopen, zeker nu de hele Heizelvlakte wordt heraangelegd. "Maar het gebouw is in slechte staat, dus niet tegen elke prijs," zegt schepen Philippe Close (PS).
Ook deze denkoefening biedt voor de AB mogelijk perspectieven. De Clippeleir: "We werken nu al goed samen met de Stad. Waarom niet samen nadenken om iets met het Amerikaans Theater te doen?"
Lees meer over: Laken , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.