Abou Jahjah: ‘Brussel voorbeeld voor andere steden'

© brusselnieuws.be
16/06/2014

Brusselaars voelen een grotere verbondenheid met elkaar dan inwoners van Vlaamse steden, en de hoofdstad moet een voorbeeld worden voor Vlaanderen. Dat zegt opiniemaker Dyab Abou Jahjah. “Problemen worden hier niet geculturaliseerd.”

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘De stad is van ons’ breekt Abou Jahjah een lans voor een stad naar Brussels model. Dat deed hij onder andere op Radio 1 en in De Morgen.

Hij ziet Brussel als voorbeeld van een “stad van de burgers” en hoopt dat andere steden dat voorbeeld zullen volgen.

“Soms is geen beleid beter dan een slecht beleid”, zegt hij. “Door een merkwaardige, bijna toevallige combinatie van historische omstandigheden is Brussel een heel bijzondere stad geworden. Anders dan in Vlaanderen is taal en identiteit hier geen fetisj. Dit is een stad zonder echte voertaal.”

Brusselaars begrijpen elkaar, zegt hij. “Er is een verbondenheid met elkaar. Voor alles is men Brusselaar. Als we in Brussel ‘wij’ zeggen, dan bedoelen we ‘wij Brusselaars’.”

Brussel doet het op socio-economisch vlak niet schitterend, geeft Abou Jahjah toe. “Maar de problemen worden hier niet geculturaliseerd. Iedereen is hier minderheid. Dus zijn het eigenlijk ook geen echte minderheden.”

In Antwerpen daarentegen worden volgens hem de kiemen gelegd van een mogelijk zeer gewelddadig conflict. De schuld van het rechtse bestuur, maar ongewild ook van de 'bakfietsvlaming". "Want zij zorgen voor gentrificatie, waardoor allochtonen uit de stad worden gedreven. (...) Het beleid wil armoede oplossen door de armen te verjagen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni