Door het huidige taalkader is er een groot taalonevenwicht binnen de Brusselse brandweer, zegt het ACV. De vakbond pleit voor een aangepaste taalregeling en een taalopleiding voor alle hulpverleners.
ACV: 'Brusselse brandweer kan geen tweetalige hulpverlening garanderen'
Het taalkader binnen de Brusselse brandweer bepaalt de verhouding tussen Nederlandstalige en Franstalige personeelsleden. "Omdat er in het huidig taalkader een te groot taalonevenwicht is in de verhouding tussen Nederlandstalige (29, 42 procent) en Franstalige collega's (70,58 procent) is het onmogelijk om een gegarandeerde tweetalige dienstverlening met eentalige hulpverleners te organiseren zoals de vandaag geldende taalwetgeving verplicht", legt woordvoerster van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten Karolien De Prez uit.
De problemen situeren zich volgens het ACV vooral in de operationele diensten. "Het gevolg? Slachtoffers zijn de dupe, want het is niet zeker dat zij kunnen geholpen worden in hun moedertaal", klinkt het.
'Functioneel tweetalig'
Het huidige taalkader loopt af in de loop van dit jaar, wanneer de volgende regering over een nieuw taalkader moet beslissen. ACV Openbaar vervoer pleit voor een aangepaste taalregeling. "Het meest logische scenario bestaat erin om ervoor te zorgen dat iedere hulpverlener functioneel tweetalig is", zegt de christelijke vakbond.
Die pleit voor taalopleidingen, waardoor iedere brandweerman tweetalig zou moeten worden. "Hulpverleners zouden bijvoorbeeld tijdens de zes à acht maanden durende vorming eveneens een doorgedreven functionele taalopleiding kunnen krijgen, waar ze echt de terminologie over het menselijk lichaam, ziektesymptomen, brand en technische tussenkomsten aanleren."
Met het voorstel van het ACV zou de Brusselse brandweer geen instelling van openbaar nut meer zijn. "Het Brusselse brandweerkorps moet een volwaardige hulpverleningszone zijn met een taalregeling gericht op functionele tweetaligheid", klinkt het nog.
Lees meer over: Samenleving , Taal , tweetaligheid , brandweer , ACV
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.