Administratieve sancties uitgebreid
Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) zijn boetes tot 250 euro die uitgeschreven worden voor een waaier aan overtredingen die als 'overlast' worden beschouwd: sluikstorten, samenscholingen, lawaaioverlast, snelheidsovertredingen enzovoort. De maatregel is vooral bedoeld om burgers te kunnen bestraffen zonder dat een politierechter zich hoeft uit te spreken. De rechtbanken in dit land worden immers overstelpt met werk, en lichte overlast kan ook gewoon met een boete worden 'bestraft', redeneert de wetgever.
Het systeem wordt nu in Brussel en Elsene uitgebreid. Onder meer voor gaybashing (het verbaal of fysiek belagen van holebi's), lichte slagen en verwondingen, diefstal en vandalisme kunt u nu een boete oplopen zonder uitspraak van de rechtbank. De besturen van de twee gemeenten sloten onlangs een protocolovereenkomst af met de politie en het Brusselse parket om dit mogelijk te maken. "Zo worden feiten die anders ongestraft blijven, alsnog aangepakt," klinkt het. "Het parket kan zich dan bezighouden met zwaardere zaken." Het proefproject van de twee gemeenten krijgt alvast de steun van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die al langer een uitbreiding van het GAS-concept bepleit, net zoals ze gewonnen is voor een bestraffing vanaf 14 jaar.
Toch gelooft niet iedereen in het heil van administratieve sancties. Bernard Clerfayt (FDF), de burgemeester van Schaarbeek, bijvoorbeeld. "Uit principe ben ik tegen administratieve sancties omdat de eindverantwoordelijkheid bij het uitschrijven bij de burgemeester ligt. Een gekozene dus, een politicus. Mijns inziens is dat een schending van de scheiding der machten. Alleen uit pragmatische overwegingen laten we het in Schaarbeek toe, en dan nog gelimiteerd, zoals voor sluikstorten. Als blijkt dat het proefproject in Brussel werkt, ben ik bereid een uitbreiding te overwegen, maar zolang blijf ik sceptisch. GAS is niet zaligmakend."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.