Eén kip is in staat om elk jaar 50 kilo huisvuil te verwerken. Meer en meer Vlaamse, vaak landelijke, gemeenten beslissen daarom om hun inwoners kippen aan te bieden om zo hun afvalberg te doen slinken. Maar nu stapt ook Etterbeek als eerste Brusselse gemeente op die trein.
Adopteer een kip in Etterbeek
Lees ook: Etterbeeks OCMW opent sociale kruidenier
‘Stadskippen’, heet het project dat schepen voor Duurzame Ontwikkeling Marie-Rose Geuten (Ecolo) op poten heeft gezet. Haar administratie haalde de mosterd in Moeskroen, één van de twee Waalse plaatsen waar al ‘gemeentekippen’ uitgedeeld zijn. In Vlaanderen doen heel veel gemeenten dat al.
“Wij doen al mee aan een gewestelijk pilootproject om organisch afval te composteren”, zegt de schepen in La Libre Belgique. “Maar een deel van dat afval kunnen we ook aan kippen geven die in ruil eieren produceren.”
Gratis kippenhok
In eerste instantie gaat de gemeente twintig Etterbeekse gezinnen twee kippen en een kippenhok geven.
Om de kippenhouders te rekruteren, organiseert Geuten eind januari twee informatiesessies voor de inwoners. “Drie gezinnen hebben ons al laten weten dat ze heel graag mee willen doen”, zegt Geuten aan brusselnieuws.be.
Voorwaarden: twee maanden lang je hoeveelheid huishoudelijk afval willen bijhouden, en over een tuin beschikken van minstens 10 vierkante meter. De gezinnen moeten een maand hun hoeveelheid huishoudelijk afval bijhouden voor de komst van de kippen, en een maand ernà. Zo wil de gemeente Etterbeek registreren hoeveel de uitgedeelde dieren de gemeentelijke afvalberg helpen doen krimpen.
Daarnaast worden de gezinnen twee jaar lang begeleid. Ze krijgen advies over voeding, onderhoud, en er zal ook 'gecontroleerd' worden hoe ze het pluimvee behandelen.
Wat als er nu veel meer dan twintig gezinnen mee willen doen? “Daar had ik nog niet over nagedacht”, zegt de schepen. “Dan gaan we wellicht selectiecriteria instellen: hoe groot is hun tuin, hoe groot is hun motivatie,… Als er enorm veel enthousiasme is, dan zullen we volgend jaar als gemeente eigen fondsen moeten aanspreken om dit project uit te breiden.”
Ook voor tuinlozen
Ook wie geen tuin heeft of hem niet aan kippen op wil offeren, is welkom op de informatiesessies. “Bij voldoende interesse plant de gemeente ook een collectief kippenhok”, zegt Geuten. “Daarnaast krijgen de vijf gemeentescholen het voorstel een kippenhok te installeren, om de kinderen vertrouwd te maken met de hoenderen.”
Voor het totale proefproject kreeg Etterbeek een subsidie van 9.000 euro van het Gewest.
Het gratis pluimvee past binnen een groter plan van de gemeente Etterbeek om verspilling tegen te gaan. Zo heeft de gemeente al sinds 2011 een 'Sociale vestiaire', waar OCMW-klanten kledingstukken voor een euro kunnen kopen. De gemeenten lanceerde in juni ook een weggeefwebsite en fysieke weggeefboxen, en in oktober een sociale kruidenier die producten uit de eigen volkstuintjes verkoopt aan leefloners.
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.