Een aantal agenten van de interventiedienst van de politiezone Brussel-Zuid heeft zich maandag ziek gemeld. Dat doen ze uit protest tegen een dienstregeling die sinds 1 april van kracht is. Agenten moeten nu shiften van 12 uur draaien in plaats van 10 uur. "Onze mensen zijn moe en overbelast", zegt NSPV-voorzitter Mario Thys. Dinsdag is er overleg met de korpschef.
Afgematte agenten zone Zuid melden zich ziek uit protest
Toen Jurgen De Landsheer een jaar geleden de eed aflegde als korpschef van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst), kwam hij in een bouwwerf terecht. Een van de meest nijpende problemen was het gebrek aan agenten en personeel. Het aanwervingsproces is bezig, maar intussen voerde De Landsheer ook een herstructurering door.
Eén van die aanpassingen betreft een nieuw systeem van shiften op de dienst interventies. Dat zijn de agenten die permanent klaarstaan om ter plekke te gaan voor een inbraak, een brand of een illegaal lockdownfeestje. Sinds 1 april werken zij shiften van 12 uur af, in plaats van 10 uur. In plaats van drie teams die elkaar aflossen, heb je er slechts twee nodig.
Bij een bevraging onder het personeel bleek twee derde van de dienst voorstander te zijn van zo'n regeling. "Maar wij hadden meteen gewaarschuwd dat zo'n systeem problemen inhoudt", zegt voorzitter van de Brusselse NSPV-afdeling Mario Thys. "De sociale impact is groot, maar operationeel zit je ook gewrongen. Een shift van 12 uur wordt al snel eentje van 16 uur. En vergeet ook het woon-werkverkeer niet."
Een shift van 12 uur wordt al snel een van 16 uur. Zulke dagen matten af
Niet alleen kan een agent 10 minuten voor het einde van zijn werkdag nog opgeroepen worden voor een dringende interventie. Er is ook heel veel papierwerk te verrichten. "En dat moet dan nog na die interventies verwerkt worden", legt Thys uit. "Soms kan een dringend proces-verbaal echt niet wachten tot de dag nadien. De lange werkdagen matten agenten af."
Het buigt tot het breekt. Na drie en een halve maand heeft een aantal agenten er genoeg van. Zij daagden maandag niet op in het politiecommissariaat. Officieel omdat ze ziek zijn, maar de NSPV bevestigt wel degelijk dat het om een spontane protestactie gaat. "Deze onvrede komt vanuit de buik van het korps. Het zit dan ook heel diep", aldus Thys.
De vakbonden zitten dinsdag samen met korpschef De Landsheer en burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué, die voorzitter is van de politieraad, om een oplossing te zoeken. De regeling met 12-uursdiensten wordt voorlopig getest voor zes maanden tot oktober. "We kunnen beter nu al bijsturen. Onze mensen zijn moe en overbelast, zoveel is duidelijk", stelt Thys.
Imagoprobleem
De NSPV - de grootste politievakbond in het Brusselse - wil vooral garanties voor de rust van de agenten in de planning. "Want als Joe Biden plots naar Brussel komt, zien onze agenten hun rustdagen door de neus geboord", zucht NSPV-secretaris Stephane Lombaerts. "Het wordt niet evident om tot een oplossing te komen, maar wij willen terug naar 10 uur."
De NSPV kan zeker ook begrip opbrengen voor de keuzes die De Landsheer soms verplicht is te maken. "De zone Zuid zit nu eenmaal met een groot capaciteitstekort", beaamt Mario Thys. "Het is sowieso niet makkelijk om dezer dagen agenten aan te werven. En dit korps kampt dan ook nog eens met een groot imagoprobleem."
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Samenleving , politiezone Zuid , Mario Thys , Jurgen De Landsheer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.