Afvalwater hoogste woontoren en omgeving direct in Zenne
De woontoren van Up-site en de lagere gebouwen rond de toren zullen ongeveer 2.500 mensen huisvesten. Maar het afvalwater van die nieuwe stadswijk verdwijnt gewoon direct in de Zenne en wordt dus helemaal niet gezuiverd. De woontoren zelf is nog niet in gebruik, maar verschillende gebouwen errond wel. Dat meldt de RTBF en wordt door ontwikkelaar Atenor bevestigd aan brusselnieuws.be.
De hele wijk rond het nieuwe Up-sitecomplex is immers niet aangesloten op het rioleringsnetwerk dat richting waterzuiveringsstation Noord voert. De Zenne wordt voor alle duidelijkheid niet gezuiverd door het zuiveringsstation, dat zijn gezuiverde water wel in de rivier leidt.
"Die situatie is al jaren bekend", zegt Atenor-topman Stéphan Sonneville aan brusselnieuws.be. "Dit geldt ook voor het gebouw dat de FOD Justitie betrekt naast Up-site."
Sonneville benadrukt dat Up-site zowel een stedenbouwkundige als een een milieuvergunning op zak heeft.
De toestand gaat in tegen een Europese richtlijn, die vertaald werd in een besluit van de Brusselse regering. Die bepaalt dat al het Brusselse afvalwater gezuiverd moet worden. Op haar website schrijft milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) ook dat 100 procent van het afvalwater vandaag wordt gezuiverd.
Hydrobru, de intercommunale verantwoordelijk voor de rioleringen, belooft ondertussen een oplossing in 2014, als de eerste bewoners er hun intrek nemen. "Het gebouw is wel aangesloten op het rioolnet maar die riolering mondt wel nog uit in de Zenne", aldus Yves Bordeaux van Hydrobru. "In de loop van 2014 zullen we het afval via een collector afleiden naar het waterzuiveringsstation."
Onderstaand schema toont hoe de riolering in de Zenne mondt, die ondergronds loopt tussen Willebroekkaai en Groendreef.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.