Het waren de Britten die in 1909 de eerste scoutsgroep in ons land opstartten, nog voor er Belgische scoutsverenigingen bestonden. 110 jaar later heeft een waaier aan nationaliteiten een eigen scoutsgroep in Brussel. BRUZZ geeft een overzicht en ging op reportage met de Finse scouts.
Al 110 jaar buitenlandse scouts in Brussel
Na-apen, dat was wat de eerste Belgische scoutsgroep op 23 december 1910 deed, bij het kopiëren van de eerder ontstane Britse scoutsclub, nu als '111 First Brussels' bekend. Met gelijkaardige uniformen, mutsen, badges en regels identificeerde de eerste Brusselse scoutsclub zich met de Britse evenknie.
Nog een jaartje later, in 1911 werd ook een gidsenvereniging voor meisjes boven de doopvont gehouden. Sindsdien zijn de Belgische scoutsverenigingen in een kluwen van landelijke en regionale organisaties gegroepeerd. Daarnaast staan de internationale scouting-eenheden, die grotendeels aan Brussel verankerd zijn. Ook zij maken officieel deel uit van een platform van twee miljoen scouts in Europa en meer dan 50 miljoen in de wereld.
De oudste scouts in Brussel, de Britse dus, hebben inmiddels al drie eenheden in Brussel, goed voor pakweg zeshonderd leden. Hun programma is geënt op de British Scouts Overseas (BSO).
Daarnaast is ook de jongste Engelstalige scoutsgroep vermeldenswaardig: het '112 Central Brussels'. “We bestaan pas sinds 2014 door een hoge nood in het centrum van de stad,” zegt Julie James, die de communicatie verzorgt.
Het verschil met de Britse scoutsclubs is dat Central Brussels internationaler is gericht. De leiding stuurt bijna honderd kinderen aan, van uiteenlopende origine: Britten, Amerikanen, Scandinaviërs, Oost-Europanen, enzovoort. De voertaal is Engels en de leden wonen - zoals de clubnaam verklapt - in het centrum van het gewest.
Ravotten met senioren in Jubelpark
Vandaar hun speelradius: doorgaans Montgomery en het Jubelpark, soms het Georges Henri-park en heel soms het Warandepark.
Bijzonder aan hun activiteiten is, dat ze regelmatig samen met Brusselse senioren (van rond het Jubelpark) een intergenerationele activiteit inrichten, vaak iets sportiefs in het park. Ook anders is dat de leiding enkel uit volwassenen bestaat, vandaar dat de scoutswerking in de week ’s avonds wordt georganiseerd.
Probleem bij Central Brussels, en ook bij andere internationale scoutsgroepen, is dat na verloop van de tijd de leiding (als die expat is) verhuist. Ze vinden elkaar dan wel terug in de structuur van de Expats Scouting Brussels, bij reünies.
Aan scoutsgroeperingen die hun origine niet verbergen, is er geen gebrek in Brussel: Denen, Zweden, Finnen, Hongaren, Tsjechen, Spanjaarden en Italianen hebben hun eigen groepen
Ook internationaal gericht zijn de Shape International Scout Group (van de NAVO) en de Girlguiding BGO (in Brussel en Waterloo). Samen met de Boys Scouts of America (BSA), dat drie clubs telt (Brussel, Bergen en Waterloo), zijn het buitenbeentjes. De Boys Scouts of America zullen trouwens vanaf 1 februari 2019 meisjes (gidsen) toelaten, een hele ‘genderdiversificatie’.
Aan scoutsgroeperingen die hun thuislandorigine niet verbergen, is er verder geen gebrek in Brussel. De Denen spelen inmiddels met hun 114 Scouterna Bryssel al 25 jaar in de hoofdstad. De Zweden hebben pas in 2018 een eigen taalgroep gemaakt.
En er zijn al bijna twee decennia Brusselse Finse scouts en gidsen, met hun Brysselin Tuulihaukat (zie artikel), naast Hongaren, Spanjaarden en Italianen (in één groep) en een atheïstische Tsjechische scoutsgroep.
Allen onderschrijven ze de internationale waarden van de karaktervolle scoutsopleiding: being healthy, happy and helpful citizens.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , scouts
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.