Albanezen komen massaal naar Brussel
Nooit eerder hebben zich zoveel Serviërs en Macedoniërs aangemeld bij het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen en de Dienst Vreemdelingenzaken. In februari werden al meer dossiers opgesteld dan gedurende heel het voorbije jaar. Dat melden verschillende kranten.
Alleen al in februari kreeg de Dienst Vreemdelingenzaken 360 asielaanvragen uit Servië, Montenegro en Macedonië. In 2009 waren er dat voor het hele jaar om en bij de 200. Maandag kwamen nog 89 Serviërs aan per bus.
Zonder visum
Op het eerste zicht is er een eenvoudige verklaring. Sinds 19 december 2009 kunnen inwoners van Servië, Montenegro en Macedonië zonder visum naar de EU reizen (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en Ierland). Dat maakt migratie een stuk aantrekkelijker. Een legale busreis komt immers een pak goedkoper uit dan een illegale smokkelroute.
In België is de toestroom echter opvallend groter dan in de buurlanden. "In hun thuisstreek doet het gerucht de ronde dat je in België zonder meer een huis en een uitkering van achthonderd euro krijgt," verklaart Macedonisch journalist Ernest Bunguri in De Standaard.
Aangezien het hoofdzakelijk om sociaal-economische gelukzoekers gaat en niet om politieke vluchtelingen is het resultaat van de asielaanvraag in 99 procent van de gevallen negatief. Na afwijzing kunnen ze in principe bij een OCMW aankloppen maar dat van Brussel wordt sowieso al overstelpt en houdt dus de deur dicht.
Georganiseerd
Alles wijst in de richting van georganiseerde migratiestroom, zegt Tine Van Valckenborgh van het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen. "Reisagentschappen in Servië en Montenegro organiseren dagelijks bussen om die mensen naar de dienst Vreemdelingenzaken te vervoeren."
De asielzoekers zouden voor de busrit van hun thuisland tot aan de deur van de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel ongeveer 130 euro betalen.
Waar de afgewezen asielzoekers uiteindelijk belanden is onduidelijk. De Albanese dorpen in het zuiden van Servië en het noorden van Macedonië lopen ondertussen leeg, heet het.
Staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (CDH) is een onderzoek gestart naar de massale komst van etnische Albanezen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.