De federale regering en de gewesten willen volgens De Standaard tegen oktober een overeenkomst sluiten, zodat Brussel meer dan de andere gewesten gebruik kan maken van de coronapas. Is Brussel binnenkort een pasjesmaatschappij? Virologen steunen het voorstel, en ook steeds meer Brusselse partijen volgen schoorvoetend.
Algemene invoering coronapas in Brussel komt dichterbij
Brussel kampt nog steeds met een te lage vaccinatiegraad. Vandaag/vrijdag is 62 procent van de volwassen bevolking in de hoofdstad volledig ingeënt, tegenover 90 procent in Vlaanderen en 78 procent in Wallonië. Die situatie zorgt voor wrevel tussen de verschillende gewesten. Vlaanderen en Wallonië hebben sinds 1 september heel wat maatregelen versoepeld, Brussel mikt op oktober en wil dankzij een coronapas de vaccinatiebereidheid een extra boost geven. "Noodzakelijk", vindt minister-president Rudi Vervoort (PS), die zo het voorbeeld van Parijs volgt. In Frankrijk is zo'n coronapas - het bewijs van een vaccinatie of negatieve coronatest als vereiste om bijvoorbeeld op café of restaurant te gaan - al tijdens de zomer ingevoerd.
Experts en virologen waarschuwen voor een vierde golf indien Brussel niet op tijd ingrijpt. "Het zou spijtig zijn mocht het zo ver komen, maar een covidpas zal ongetwijfeld de vaccinatiegraad opkrikken", weet viroloog Marc Van Ranst. "Het is natuurlijk niet waterdicht. Wie niet gevaccineerd is, zal nog steeds in Vlaanderen of Wallonië op de koffie kunnen gaan."
"Ik heb grote vragen wat de handhaving van zo'n covidpas betreft, zeker in de moeilijkste wijken zal het een hele uitdaging zijn"
Brussels Parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) vroeg zich eind augustus al af in welke mate de controles efficiënt zouden verlopen. Ook fractieleider Cieltje Van Achter stelt zich de vraag. "De handhaving wordt een hele uitdaging, vooral in de moeilijkste wijken", zegt ze. "Maar als dat de enige optie is om pakweg het nachtleven weer op gang te krijgen, dan zijn we daar helaas wel voor te vinden", nuanceert ze.
Deadline eind september
Ook meerderheidspartij Ecolo worstelt met gemengde gevoelens: "De eventuele invoering van een coronapas zien we als een tool om de crisis beter te beheren", zegt Simon Van Damme, woordvoerder van Gezondsheidminister Alain Maron. "We moeten alle middelen inzetten om te voorkomen dat er opnieuw restricties komen. Als eind september, begin oktober blijkt dat de vaccinatiegraad, ondanks alle middelen die we inzetten, nog steeds te laag is, dan is de invoering van zo'n pas gerechtvaardigd."
Maron wordt in deze volledig gesteund door de Franstalige liberalen. "Wij geloven heel hard in de huidige vaccinatiestrategie. Die komt weliswaar een paar weken te laat, maar goed: de hyperlokale initiatieven werken. Dat is reeds meermaals bewezen in andere steden en landen", aldus MR-fractievoorzitter David Leisterh. "Wij zijn optimistisch en hopen dat de vaccinatiegraad in oktober zodanig hoog zal zijn dat een vaccinatiepas overbodig wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen we daarvoor pleiten. Wat we ten alle tijden moeten vermijden is bepaalde sectoren opnieuw de deuren moeten sluiten."
Verplichte vaccinatie?
"Bovendien", voorspelt Leisterh, "is de kans groot dat het debat over een maand eerder zal gaan over het verplichten van de vaccinatie dan over de eventuele introductie van een coronapas."
"Vaccinatie verplichten, dat zou het grootste cadeau zijn dat je kan geven aan antivaxers"
Voor viroloog Van Ranst zou de verplichte vaccinatie soelaas bieden aan heel wat mensen. "Als je vaccinatie gaat verplichten, dan staat de bevolking zelf niet meer voor deze keuze, en kan het opluchtend werken voor een groot deel van de bevolking. Het is tenslotte in veel gevallen een moeilijke beslissing. Je moet dan ook afrekenen met de gevolgen die je keuze met zich meebrengt. Mensen hebben het over het algemeen makkelijker als er iets wordt opgelegd, als er niet zelf beslist moet worden. Maar vaccinatie verplichten is natuurlijker veel minder vriendelijk dan een coronapas invoeren. Het zou trouwens het grootste cadeau zijn dat je kan geven aan antivaxers."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , covid safe ticket , Rudi Vervoort