Er komt een algemene mondmaskerplicht in heel Brussel als de alarmdrempel van 50 gevallen per 100.000 inwoners in heel het gewest is bereikt. De testcapaciteit wordt verdubbeld. Dat heeft de gewestelijke veiligheidsraad beslist.
Algemene mondmaskerplicht in Brussel als alarmdrempel van 50 is overschreden
Er komen voorlopig geen extra dwingende maatregelen in Brussel om het stijgend aantal besmettingen in te dijken. Dat is gezegd op de persconferentie na de gewestelijke veiligheidsraad die minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft samengeroepen.
Wel wordt het aantal gevallen per 100.000 op weekbasis nauwlettend in het oog gehouden. Vandaag zijn dat in Brussel 38 gevallen. Als de drempel van 50 overschreden wordt zal een algemene mondmaskerplicht worden ingevoerd op de openbare plaatsen in Brussel. Vervoort zei dat de regionale veiligheidsraad zich baseert op het advies van de experten.
Gezondheidscoördinator Inge Neven (GGC) gaf de laatste cijfers voor Brussel. Daaruit blijkt dat de curve de laatste dagen minder steil stijgt. Wel gaat het voor een deel niet langer over welbepaalde clusters. "Het virus heeft zich over het hele grondgebied verspreid." Verder blijken vooral veel jongeren onder de dertig besmet te geraken.
Dagelijkse analyse
Op de gewestelijke veiligheidsraad waren ook de Brusselse burgemeesters uitgenodigd. Zij zullen mee betrokken worden in de contacttracing. Vandaag geeft 20 procent van de besmette personen in Brussel niet thuis. Minister-president Vervoort heeft de burgemeester gevraagd om de diensten van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscomissie (GGC) bij te staan om die besmette personen op te sporen.
De burgemeesters krijgen ook dagelijks een analyse van de clusters en de situatie in de wijken van hun gemeente zodat ze snel kunnen optreden, als dat nodig mocht zijn.
"Een avondklok is niet wettelijk. Het heeft ook geen zin om afschrikwekkende maatregelen te nemen"
Vervoort kondigde ook aan dat de testcapaciteit aanzienlijk zal worden opgetrokken. Die zal de komende dagen naar 4.000 per dag stijgen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden.
Geen avondklok
Vervoort herhaalde nog eens dat iedereen de maatregelen die op 27 juli door de Nationale Veiligheidsraad zijn genomen goed moet naleven. "We moeten in deze crisis niet uit angst handelen of uit egoïsme maar uit solidariteit," zei Vervoort.
Een avondklok, zoals die in Antwerpen is ingevoerd, komt er niet. Volgens Vervoort is daar immers geen wettelijke basis voor. "Het heeft ook geen zin om afschrikwekkende maatregelen te nemen," zegt Vervoort. "Dat draagt niet bij tot de creatie van een draagvlak."
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.