Vandaag doorkruisten 10.000 ambtenaren het Brusselse stadscentrum voor een nationale betoging tegen de ziekteregeling. In de Wetstraat, voor het kabinet-Jambon, gebruikte de politie traangas en het waterkanon om de manifestanten af te houden. De rust keerde snel terug en rond drie uur in de namiddag liep de betoging af.
Ambtenarenbetoging: één agent gewond
In het straatbeeld waren opvallend veel brandweermannen en mensen van de civiele bescherming in hun werkplunje te zien. De leden van politievakbond NSPV liepen allemaal in witte T-shirts rond met het duidelijk opschrift "Politiemensen en militairen zijn het kotsbeu!"
De vele voetzoekers weerklonken luid en leken een voorbode van een hete namiddag. Aanvankelijk verliep de betoging zonder problemen, maar omstreeks 12u45 ontstonden er toch schermutselingen.
Een vriendelijk gebaar om elkaar de hand te gaan schudden ontaardde toen de oproerpolitie aankwam. Bij de schermutselingen raakte ook een agent gewond aan het hoofd. "Meer details over hoe dat gebeurde, heb ik nog niet. De agent is nu naar het ziekenhuis," bevestigt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. Er werd traangas en een waterkanon gebruikt om de manifestanten af te houden. Nadien kalmeerde de situatie. Omstreeks drie uur in de namiddag kwam de betoging tot een einde.
10.000 betogers
Volgens de officiële telling van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene waren er 10.000 deelnemers. "Ik had niet verwacht dat de opkomst zo massaal zou zijn, want het was kort dag", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Dit is een duidelijk signaal dat het zwaar op de maag ligt."
"We gaan duidelijk maken aan de ministers dat er andere prioriteiten zijn dan raken aan het statuut van brandweermannen, politieagenten en militairen die elke dag hun leven op het spel zetten, zeker omdat ze amper misbruik maken van de ziektedagen."
Ziektedagen
De ambtenarenbetoging stond in het teken van de aanpassing van het ziekteverlof bij de ambtenaren. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen volgend jaar afschaffen.
De manifestatie ging langs de kabinetten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (allebei N-VA) om hen duidelijk te maken dat ziek zijn geen keuze is.
Verkeerschaos
Er werden heel wat mobiliteitsproblemen verwacht. Richting Zuid zijn de Rogiertunnel en Kruidtuintunnel afgesloten voor het autoverkeer, ook de Jubelparktunnel richting het centrum is dicht. Ook de Kruidtuinlaan is toe, de Albert II-laan zou opnieuw open moeten zijn.
De sluiting van de tunnels en lanen hebben ook gevolgen voor bussen en trams van de MIVB. Zo zijn buslijnen 58, 65, 66 en 88 en tramlijnen 92 en 93deels onderbroken. Via de Twitterpagina van de lokale politiezone kan je de gevolgen voor het verkeer op de voet volgen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , ambtenarenbetoging , betoging
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.