Anderlecht loopt miljoenen mis voor stadsvernieuwing

© brusselnieuws.be
24/03/2015

De gemeente Anderlecht greep de voorbije jaren naast 5 miljoen euro aan gewestelijke subsidies. Het geld moest dienen voor nieuwe woningen en voorzieningen in het kader van enkele wijkcontracten. Er staan bovendien nog veel meer miljoenen op het spel. 'Door wanbeheer en gebrek aan politieke wil', zegt de oppositie.

De grootste gemiste kans tot nu toe is het wijkcontract Lemmens, zo blijkt uit een brief van minister-president Rudi Vervoort (PS) aan het Anderlechtse college. Slechts 55 procent van het oorspronkelijke budget is effectief in de wijk rond het Lemmensplein gepompt, "het slechtste realisatiecijfer sinds de start van de wijkcontracten in 1994."

Geplande woningen en een grote crèche langs de Bergensesteenweg zijn niet gerealiseerd. Het ging om investeringen ter waarde van 4 miljoen euro.

Ook binnen het nog lopende wijkcontract Kanaal-Zuid ging al meer dan 1 miljoen euro verloren. Een geplande sportzaal zal er bijvoorbeeld niet komen. Oorzaak is een slechte opvolging van de dossiers, waardoor de procedures niet binnen de geplande termijnen werden afgerond.

'Verontrustende achterstand'
In de brief waarschuwt Vervoort bovendien dat nog andere projecten in het water dreigen te vallen als niet snel wordt ingegrepen. Het gaat onder meer over een sociaal restaurant en een crèche. Anderlecht riskeert dus nog meer miljoenen mis te lopen. In het slechtste geval zal slechts 60 procent van het wijkcontract uitgevoerd worden.

En er is nog meer: ook bij het wijkcontract Scheut is sprake van een "verontrustende achterstand" in de dossiers. Hier staat nog eens 6,7 miljoen op het spel.

Schandalig
Veel van de getroffen projecten liggen in Kuregem, een van armste wijken van Brussel. "De inefficiëntie van het gemeentebestuur bij de uitvoering van de wijkcontracten is schandalig", zegt oppositielid Philippe Debry (Ecolo), die de brief wereldkundig maakte. "De gemeente morst met geld terwijl ze zelf krap bij kas zit. De wijken hebben die investeringen broodnodig en de buurtbewoners hebben vaak mee bepaald welke projecten er moesten komen. De mensen blijven verweesd achter."

Volgens Debry volgt de bevoegde schepen de dossiers te weinig op en krijgt de administratie te weinig politieke steun. Schepen van Wijkcontracten Christophe Dielis (MR) geeft toe dat er geen tijd te verliezen is maar ontkent dat hij de lopende dossiers niet opvolgt. Ook maakt hij zich sterk dat alle projecten die nog op stapel staan het levenslicht zullen zien. Voor het verloren geld in het verleden roept hij verzachtende omstandigheden in, zoals het failliet van een aannemer en een verloren procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni