| Brusselse duiven zorgen voor overlast

Anderlecht schakelt hulp bakkers in om duivenplaag tegen te gaan

ADD
© BRUZZ
22/02/2022

Terwijl het Brussels Gewest eerder deze maand de vangst van duiven heeft verboden, zet Anderlecht op verschillende fronten stappen om de aanwezigheid van deze vogels op haar grondgebied te beperken. Een daarvan is gebaseerd op een proefproject met bakkers.

Dat meldt La Capitale dinsdag.

Het Brussels Parlement heeft op 4 februari een voorstel van ordonnantie van oppositielid Victoria Austraet (ex-DierAnimal, nu onafhankelijk) unaniem goedgekeurd waardoor het vangen en doden van duiven voortaan verboden is het Brussels Gewest. Het initiatief kreeg de steun van minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi).

Volgens Nadia Kammachi (Ecolo), schepen van Dierenwelzijn en Hygiëne in Anderlecht, is de wildgroei van duiven in de eerste plaats een regionaal probleem dat heel Brussel treft, toch wil ze bekijken wat in haar gemeente mogelijk is om de populatie van duiven terug te dringen.

Rondslingerend brood

"De toename van duiven is voornamelijk te wijten aan het feit dat mensen broodkruimels strooien om de vogels te voederen," zegt Kammachi hierover in La Capitale. "Ze blijven zich daardoor voortdurend voortplanten."

Om het fenomeen aan te kaarten werd afgelopen zomer in de Anderlechtse parken geëxperimenteerd met een bewustmakingscampagne tegen het voederen van duiven. "Twee kunstenaars informeerden voorbijgangers op een ludieke manier over de overlast die duiven kunnen veroorzaken alsook over de ziektes die ze kunnen verspreiden," aldus de schepen.

Voor Nadia Kammachi voeden de duiven zich bovendien ook met onverkocht brood van bakkerijen, dat in de openbare ruimte blijft slingeren in afwachting dat ze door vuilniswagens worden opgehaald. Daarom werkt de gemeente momenteel samen met vijf bakkerijen die zich vrijwillig hebben aangemeld om hun overschotten te recycleren.

Voor april zijn in dat verband twee opleidingssessies gepland, waarbij de bakkers zullen leren omgaan met toestellen die van hun brood en gebak verse broodkruimels en paneermeel maakt. "Op die manier belanden de overschotten niet meer op straat," klinkt het. Hoewel dit een proefproject is, zou Nadia Kammachi het concept alvast willen uitbreiden. Er wordt momenteel een bestek opgesteld.

Voorbehoedsmiddelen

De gemeente Anderlecht overweegt ook de oplossing van contraceptieve zaden. "Maar dat is een logistieke uitdaging," aldus de schepen. "Elke dag en op hetzelfde tijdstip moet iemand de zaden strooien en nadien de overgebleven zaden verwijderen om te voorkomen dat andere vogels ze opeten."

"We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om dit te doen in samenwerking met plaatselijke bewoners die voor deze logistiek zouden zorgen." Voor de schepen is het belangrijk dat Anderlecht zich hoe dan ook mobiliseert en dat buurgemeenten zich eveneens bij het initiatief aansluiten, om het effect van de maatregelen maximaal te benutten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni