Andermaal njet voor psychiatrisch tehuis
Het hele verhaal begon in het najaar van 2004: enkele projectontwikkelaars wilden van het voormalige klooster van de orde van de Zusters van de Eucharistie aan de Wienerlaan een psychiatrisch verzorgingstehuis maken. De vijftien resterende zusters waren dringend aan rust toe en zouden worden ondergebracht in een nieuwe vleugel van het nabije tehuis.
Het werk werd aangevat, tot de gemeente er lucht van kreeg. Die liet de werkzaamheden meteen stopzetten en eiste dat er een vergunningsaanvraag ingediend werd, aangezien het project een bestemmingswijziging impliceerde.
Zo geschiedde, en na een openbaar onderzoek kregen de vastgoedontwikkelaars enkele weken later rood licht van de gemeente. Argumenten waren er genoeg: zo moest voor de bouw van de nieuwe rusthuisvleugel een waardevol stukje erfgoed - een oude villa - verdwijnen, was het voorziene bouwsel te groot en zou de komst van een verzorgingstehuis heel wat extra verkeers- en parkeerlast met zich meebrengen in een buurt waar al heel wat beweging is, met haar scholen, zwembad, rusthuis en sportcentrum.
Zonder de definitieve beslissing van het Gewest af te wachten, trokken de ontwikkelaars, verenigd in de vzw MSP Wiener (de afkorting van Maison de Soins Psychiatriques), naar de rechtbank van eerste aanleg. Die gaf hun ongelijk en oordeelde dat er wel degelijk een vergunning bij de gemeente aangevraagd moest worden. Die formuleerde ook openlijk de wens dat de projectontwikkelaars in een open dialoog met de buurtbewoners en de gemeente aan een nieuw voorstel zouden werken.
Ondoorzichtig
Volgens de buurtbewoners kwam die open dialoog er niet, maar eind 2006 diende de vzw MSP Wiener een nieuwe, licht gewijzigde vergunningsaanvraag in. Die behelsde een bestemmingsaanvraag voor het klooster en voor het huis Pastor Bonus tot verzorgingsinstelling, samen goed voor zestig bedden. Er werd een parkeerruimte met 28 plaatsen aan toegevoegd, waarvoor negen bomen moesten wijken, en een doorgang voor de brandweer achter aan het gebouw.
Toch konden deze nieuwe maatregelen de gemeente allerminst overtuigen, want op 10 januari stuitte het project tijdens de overlegcommissie andermaal op een njet. Niet alleen vindt de gemeente het project nog steeds te wanstaltig voor de buurt, maar ook haar vertrouwen in de vastgoedmaatschappij is inmiddels onder nul gezakt, door wat ze hun 'ondoorzichtige aanpak' en 'gebrek aan dialoog met de bewoners' noemt.
Bovendien blijft het project erg vaag over de bedoelingen met de rest van het enorme terrein achter het klooster, waar nu een groen park is, en zou een eerste vergunning de deur kunnen openzetten voor een veel uitgebreider en nog meer buitenmaats project, vreest men.
De uiteindelijke beslissing ligt echter bij het Gewest, dat alsnog kan beslissen om het advies van de gemeente in de wind te slaan.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.