De spraakmakende nieuwe antiseksismewet heeft in Brussel na twee maanden amper één klacht opgeleverd.
Antiseksismewet levert na twee maanden één klacht op
Over de nieuwe antiseksismewet was de voorbije maanden heel wat te doen. De uitgebreide aandacht voor de wet, de infobrochure en voor- en tegenstanders ervan heeft echter niet meteen voor een lawine aan reacties gezorgd. "We hebben één klacht geregistreerd over seksisme", zegt Christian De Coninck, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene. Hij wil niet uitweiden waar die klacht juist over ging.
In de politiezones Noord, Zuid en West is er volgens de woordvoerders van die zones nog geen enkele klacht geweest sinds de invoering van de wet op 4 augustus.
De seksismewet stelt "elk gebaar of elk verbaal of ander gedrag strafbaar, dat uitdrukkelijk tot doel heeft iemand van een ander geslacht te misprijzen op basis van diens geslacht, of dat tot doel heeft hem/haar als ondergeschikt te beschouwen of te reduceren tot zijn seksuele dimensie, wat een ernstige aanslag op zijn/haar waardigheid betekent."
Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) bracht recent een brochure uit die met praktische voorbeelden de wet minder vaag moet maken.
Seksisme is niet belediging
De seksismewetgeving valt niet te verwarren met de wetgeving rond beledigingen. De krant Het Laatste Nieuws bracht vandaag dinsdag het nieuws dat in de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene in de eerste acht maanden van het jaar 449 processen-verbaal over grove beledigingen zijn geregistreerd, allemaal door vrouwen of holebi's.
Daarvan leidden amper 18 klachten tot een GAS-boete, omdat het in de meeste gevallen woord tegen woord is.
De vraag rijst of het aantal processen-verbaal rond verbaal geweld in het komende jaar zal dalen naarmate de seksismewet bekender wordt, of dat de seksismewet uiteindelijk overbodig zal blijken te zijn.
"In een aantal gevallen kun je inderdaad kiezen of je iets kwalificeert als belediging of als seksisme", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
"Een belangrijk verschil is wel dat onder de antiseksismewetgeving ook getuigen aangifte kunnen doen. De nieuwe wet kan ook andere aanstootgevende vormen van gedrag - zoals gebaren of achtervolgingen - strafbaar stellen, of op andere plekken dan op straat, zoals de werkvloer."
"Voorwaarde is dan natuurlijk dat de wet bekend wordt bij het grote publiek. Vandaar dat wij ook die brochure hebben uitgebracht." Want de eerste horde blijft natuurlijk dat slachtoffers klacht indienen, zegt Stevens. "Vaak denken mensen dat ze misschien overdrijven. Ze vragen zich af of ze wel naar de politie moeten stappen."
Het minieme aantal klachten over seksisme heeft mogelijk nog een andere reden. "Ook de politie moet nog bekend worden met de seksismewet", zegt Stevens. Vandaar dat het Instituut op termijn ook vormingen wil geven aan politieagenten.
Wie advies wil of het nuttig is om klacht in te dienen bij de politie, kan terecht bij het IGVM op het gratis nummer 0800 - 12 800.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.