Apotheek Delacre

Apotheek Delacre aan Coudenberg in oude glorie hersteld

An Devroe
© Brussel Deze Week
18/02/2015

Picknicken aan het Wervelend Oor, de fontein van Expo 58 aan de Coudenberg, dat zou u echt eens moeten doen. Nu kunt u niet alleen uw oog laten dwalen langs de art-nouveaugevel van het Muziekinstrumentenmuseum, maar ook langs de opschriften en apothekersemblemen van de pas gereinigde neogotische Apotheek Delacre - ja, van de koekjes, beide getekend door de architect Paul Saintenoy.

Op de gevel van het zogeheten Le Mortier d’Or is in vergulde letters ‘Pharmacie anglaise Ch. Delacre’ nog af te lezen. Dit hoekhuis op de nummers 64-66 is een van de vijf huizen die de Coudenberg nog telt (vanaf het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) begint de Hofbergstraat). In 1898 ontwierp de Brusselse architect Paul Saintenoy het voor de Fransman Delacre die in de buurt al apotheek hield. Als apotheker had hij gemerkt hoe succesvol de ‘remedie’ chocolade was. Daarom had Delacre in 1870 aan de Magdalenasteenweg een chocoladeboetiek geopend en twee jaar later een fabriekje met eigen Delacre-chocolade. Vanaf 1891 was hij ook gestart met de productie van Delacre-koekjes die intussen in heel Europa bekend zijn.

Het apothekersmeubilair in neo-Vlaamse-renaissancestijl is nog altijd aanwezig in het geklasseerde gebouw. De huidige eigenaar moet zijn definitieve huurder op het gelijkvloers nog kiezen, de appartementen op de verdiepingen zijn aangepast aan de moderne normen.

Saintenoy was hier alomtegenwoordig. Hij tekende in 1899 ook de uitbreiding in art nouveau van het Old England warenhuis, vandaag het MIM. Hij interesseerde zich voor archeologie en ploos de archieven van het voormalige Coudenberghof uit. Wat lager aan de Ravensteinstraat restaureerde hij ook het stadspaleis Kleef-Ravenstein waar Erasmus al voorbij galoppeerde.

Open Wervendag
De firma Tong & Fils uit Crisnée restaureerde het spectaculaire dak en de afdichting met lood van het balkon. Jean-Marie Tong is trots mee te hebben geholpen aan de apotheek van de vermaarde architect: “Het dak vertoont een bijzondere lijnvoering. Zoiets komt in Brussel bijna niet voor, behalve op een dakkapel van het Huis Leroy in de Grote Hertstraat. Door foto’s uit het begin van de twintigste eeuw te bestuderen, hebben we M&L kunnen overtuigen om de decoratieve elementen in lood terug te plaatsen zoals bij het origineel.” De gevelreiniging werd uitgevoerd door de firma Galère uit Chaudfontaine die het timmerwerk, de mozaïeken en het siersmeedwerk zoals de zonnewijzer en de ijzeren windvaan uitbesteedde. Tijdens de Open Wervendag op zondag 31 mei kunt u kennismaken met al dit ambachtelijk werk en met de apotheker die koekjesgigant werd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni