Applicatie tegen gaybashing registreert al 89 klachten
Lees ook: Nieuwe app registreert homofobe agressie
De smartphoneapplicatie laat gebruikers toe om hun ervaringen met homofobe agressie te melden. Ook de plaats van het incident wordt geregistreerd. De website bashing.be geeft op een kaart een overzicht van alle meldingen. Op korte tijd werden er al 89 gevallen geregistreerd voor heel België; het zwaartepunt is Brussel.
"Het is natuurlijk geen puur statistische tool, maar dient vooral om te sensibiliseren," zegt Björn Pius van Outrage, een vereniging tegen homofoob geweld. "Mensen rapporteren ook gevallen van voor de lancering, dus niet alle meldingen zijn van afgelopen week. Aan de andere kant heeft natuurlijk lang niet iedereen een smartphone. Maar ik zie toch elke dag een of twee meldingen binnenkomen." De applicatie werd ondertussen al 1.250 keer geïnstalleerd.
De meeste gevallen zijn van verbale agressie. Automobilisten die het raampje opendraaien en snel een paar scheldwoorden naar buiten slingeren. "Verbaal geweld is natuurlijk snel gebeurd en kan overdag, op elk moment en overal. Dat maakt het frustrerend. Met de app kunnen mensen hun frustratie ook voor een stuk publiek maken."
Outrage roept wel op om steeds ook klacht neer te leggen. Al getuigt een slachtoffer van fysiek geweld maandag in De Standaard dat de politie hem aanraadde dat niet te doen, want dan zou de tegenpartij zijn adres kunnen achterhalen. Maar daar komt mogelijk verandering in. Senator Nele Lijnen (Open VLD) diende onlangs samen met Bert Anciaux (SP.A) en Bart Tommelein (Open VLD) een wetsvoorstel in dat slachtoffers van hatecrimes moet toelaten anoniem klacht in te dienen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.