Arau: 'HUB wil waardevolle panden slopen'
Lees ook: HUB bouwt stadscampus met koten
De HUB maakte dit voorjaar plannen bekend voor een nieuwe campus met leslokalen en studentenkamers op de hoek van de Broek- en de Zandstraat. Daarvoor wil de school twee bestaande panden grondig onder handen nemen. Zo grondig dat de bestaande panden onherkenbaar zijn op het eerste simulatiebeeld. Te grondig volgens actiegroep Arau (Atelier de recherche et action urbaine).
"De twee panden hebben een grote historische en architecturale waarde en verkeren in goede staat", klinkt het in een analyse van de stadsvereniging. "Het hoekgebouw is opgetrokken in eclectische stijl aan het eind van de negentiende eeuw en het aanpalende pand in de Zandstraat dateert uit de jaren 1920 en vertoont kenmerken van de art-decostijl."
Het hoekpand zou volledig afgebroken en heropgebouwd worden. Van het andere zou de gevel gedeeltelijk gevrijwaard blijven. Het gaat om een ontwerp van architect Paul Saintenoy, vooral bekend van het voormalige warenhuis Old England op de Hofberg.
Auditorium in Passage 44
De panden zijn in de loop der jaren al vaker gerenoveerd maar steeds met respect voor het patrimonium, aldus Arau. "Geen enkel project, zelfs niet de uitbreiding van een school, kan het verdwijnen van dergelijk waardevol patrimonium rechtvaardigen. De HUB moet de waardevolle elementen in haar project integreren. Als de bestaande gebouwen niet geschikt zijn voor bepaalde functies dan moet de HUB elders haar gading zoeken. Het auditorium van Passage 44 staat leeg. Er zijn dus alternatieven in de buurt."
Arau heeft het ook principieel moeilijk met projecten waarbij bestaande panden worden afgebroken en vervangen. Om ecologische redenen zouden bouwheren veel meer moeten kiezen voor hergebruik, redeneert de vereniging. Ook voor stadsbewoners is een gerichte renovatie te verkiezen boven de hinder van een grootschalige afbraak en heropbouw.
De twee panden zijn niet geklasseerd. Stad en Gewest moeten zich binnenkort uitspreken over een vergunning voor de verbouwing.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.