De Stad Brussel communiceert te weinig over de ontwikkeling van het Belgian Beer Palace. Dat vindt stedenbouwkundige actiegroep Arau. Ze pleiten onder andere voor meer transparantie.
Arau vreest 'folklorisatie' van het centrum door Belgian Beer Palace
Het voormalig Beursgebouw zou vanaf 2018-2019 in gebruik moeten worden genomen als biermuseum. De attractie zou 300.000 bezoekers trekken per jaar, schrijft La Capitale. Volgens Arau draagt het nieuwe museum vooral bij aan 'folklorisering' van de stad. Ze vinden dat het museum een onwelkome toevoeging is aan het toch al grote aanbod chocoladewinkels en biercafés.
"De Brusselaars hebben niets aan een biermuseum, het is vooral voor de toeristen. De waarde van het erfgoed komt niet tot zijn recht, en het sluit niet aan bij de Brusselse identiteit," zegt Arau in La Capitale. Ze willen het belang van bier in de geschiedenis van België niet onderschatten, maar benadrukken dat er al een interessant aanbod is in Brussel, zoals de verschillende oude brouwerijen en het Brussels Museum van de Geuze. Eerder schreef Le Soir dat Arau er wel iets voor voelde om het Brussels Parlement te laten zetelen in het Beursgebouw, vanwege de symbolische waarde die het pand heeft.
Te weinig transparantie
Ook stelt de actiegroep zich vragen bij de manier waarop het de Stad Brussel het gebouw uitbaat. "Is het wel normaal dat een project van een dergelijke omvang wordt uitgebaat door een lokale macht, die ook eigenaar is van het project?" Arau vindt dat het project niet alleen de Stad Brussel aangaat, maar het hele Brusselse Gewest. De andere gemeentes worden niet op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. "Dat geeft de onaangename indruk dat het spel al gespeeld is," vindt Arau.
Arau pleit, kortom, voor meer inspraak en vraagt binnenkort om een publieke bijeenkomst.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.