Archeologische site in Laarbeekbos krijgt infoborden

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
14/03/2011
Weinige Jettenaren weten het, maar ooit stond er in het Laarbeekbos een Romeinse villa. De Gallo-Romeinse site en de opgegraven voorwerpen moeten beter uit de verf komen, vindt de gemeenteraad.

De opgravingen gebeurden op het eind van de jaren 1960. Het bleek te gaan om een relatief kleine villa met een zuilengalerij uit de tweede eeuw na Christus. De bouwplaats was goed gekozen, op een zuidelijke helling vlak bij de Molenbeek. Archeologen vermoeden dat de villa in het midden van de derde eeuw door Germaanse stammen is verwoest.

Tijdens de opgravingen rees de conclusie dat de site niet bijzonder genoeg was om ze permanent open te stellen. Ze werd dus weer dichtgegooid. De voorwerpen werden ondergebracht in het gemeentemuseum van het graafschap Jette in de abdij van Dielegem, maar er lig­gen ook stukken in het Jubelpark.

Raadslid Didier Paternotte (LBJ) vindt dat dit stukje Jets patrimonium onvoldoende gewaardeerd wordt. In de laatste gemeenteraad bracht hij de kwestie ter sprake. "Kunnen er in het bos geen infoborden over de villa geplaatst worden, en zouden de opgegraven voorwerpen niet beter in de verf gezet kunnen worden?" vroeg hij. Volgens schepen Paul Leroy (LBJ) ligt de site op grondgebied van het Brussels Gewest en wordt het bos beheerd door Leefmilieu Brussel. De gemeenteraad nam een motie aan waarbij aan het Gewest gevraagd zal worden de site beter tot haar recht te laten komen en waarbij het schepencollege aangemaand wordt om de archeologische vondsten een betere plek te geven. Leroy stelde al meteen voor om een wisseltentoonstelling in het gemeentehuis te organiseren. "Maar daarvoor heb ik dan wel extra budget nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni