Off Art Fair in de Beurs, tegen de zin van Art Brussels
Lees ook: Art Brussels: betreden op eigen risico
Donderdagavond heerste een ontspannen, haast uitgelaten sfeer op de vernissage van de Off Art Fair in het Beursgebouw. Dat de beurs doorgaat is een klein mirakel. In amper drie maanden is de hele organisatie op touw gezet.
Antonio Nardone, houder van de gelijknamige galerie in Sint-Gillis en uitgever van het Franstalige kunstmaandblad Arte News, is al drie keer geweigerd door de selectiecommissie van de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels op de Heizel, die eveneens dit weekend en dit voor de dertigste keer plaatsvindt. "Dan heb ik maar besloten om nu voor het eerst de Off Art Fair Brussels te organiseren," vertelt hij aan brusselnieuws.be.
Intellectueel eigendom
"En dat was bijna niet gelukt", zegt mede-organisator Olivier Alsteens. "Art Brussels heeft ons een brief gestuurd waarin werd gevraagd elke verwijzing op onze website naar Art Brussels te verwijderen, zoniet zouden ze naar de rechtbank stappen. Op die vraag zijn we ingegaan, maar niet op het verzoek om de woorden "Art" en "Brussels" niet te gebruiken. We laten ons bijstaan door een topadvocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom, met klaarblijkelijk succes."
"Art Brussels staat volledig in het teken van de wetten van de markt. Op de Off Art Fair primeert de kwaliteit en de schoonheid. De 20 deelnemende galeries tonen telkens 5 werken van twee kunstenaars. Daardoor kan de bezoeker een kunstenaar echt leren kennen," zegt Nardone. "We doen onszelf en het publiek daarmee een plezier."
"Zo'n Off-beurs is trouwens niet zo origineel", zegt Nardone. Elke grote kunstbeurs, zoals de Fiac in Parijs of Art Basel, heeft zijn Off-programma. Het Off-programma van het theaterfestival van Avignon is zelfs groter dan het officiële programma. Overal appreciëren de organisatoren van de officiële evenementen dat randgebeuren, behalve Art Brussels. Die willen ons stokken in de wielen steken. Ik ben evenwel niet tegen Art Brussels, want zonder een officiële kunstbeurs heb je natuurlijk ook geen off."
"Het is nu al twintig jaar dat Albert Baronian (van de galerie Baronian Francey, red.) en Rodolphe janssen (van de gelijknamige galerie, red.) de plak zwaaien op de Brusselse kunstmarkt en bepalen wie op de beurs mag en wie niet. Er moet een einde komen aan die hegemonie", zegt Nardone.
Stad Brussel verdient aan beide beurzen
De kwaliteit op de beurs ligt inderdaad hoog, ook al is er wat kaf tussen het koren. Tot de toppers behoren de Finse minimalistische schilder Mikko Paakkola en de Chinese fotograaf Jing Wang, die imponeert met zijn kritische visie op de megapolen.
De stad Brussel is bijzonder blij dat het Beursgebouw, al is het maar voor drie dagen, wordt benut in afwachting van een herbestemming, mogelijk als Biermuseum. De Stad is trouwens eigenaar van zowel de Heizelpaleizen als van het Beursgebouw, en verdient dus aan de huur voor beide kunstbeurzen. Pittig detail: de galeriehouders van Art Brussels zijn gelogeerd in het Mariotthotel rechttegenover de beurs. Ze hebben dus een mooi zicht op de grote spandoeken voor de Off Art Fair.
Volgend jaar komt er zeker een tweede editie van de Off Art Fair Brussels in het Beursgebouw. Of de beurs er daarna mee verder gaat, hangt af van het succes ervan.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.